Την εκτίμηση ότι οι δυσχερείς νομισματικές συνθήκες στην Ελλάδα εκπορεύονται εν μέρει από τη συνεχιζόμενη απειλή της επικείμενης αδυναμίας πληρωμών των υποχρεώσεων της χώρας διατυπώνει η Goldman Sachs σε σημερινή έκθεσή της.

Στην έκθεση αποτιμάται η επίπτωση της εφαρμογής του Μνημονίου στην εγχώρια οικονομία. Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι:

-Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 16% σωρευτικά σε πραγματικούς όρους ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο 2008 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

-Η μείωση της εγχώριας ζήτησης έχει αγγίξει το 20% σε πραγματικούς όρους, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 10%.

-Το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10,5% του ΑΕΠ, περίπου το ίδιο με το 2010 παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια.

– Οι νομισματικές συνθήκες είναι δυσχερείς με αποτέλεσμα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να έχουν μειωθεί κατά 17% σε ετήσια βάση.

Τέλος, αναφερόμενη στο υψηλό κόστος χρήματος και στην μεγάλη υποχώρηση των επενδύσεων η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει πως οι δυσχερείς νομισματικές συνθήκες στην Ελλάδα εκπορεύονται εν μέρει από τη συνεχιζόμενη απειλή της επικείμενης αδυναμίας πληρωμών των υποχρεώσεων της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook