Στην πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, που καταστράφηκαν από τους βανδαλισμούς και τους εμπρησμούς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής προσανατολίζεται Δήμος Αθηναίων.

Επίσης, θα υπάρξει μείωση (εξετάζεται το ποσοστό της) των δημοτικών τελών και στα υπόλοιπα καταστήματα στους δρόμους οι οποίοι γίνονται κάθε φορά «θέατρο επεισοδίων» - πλατεία Συντάγματος, οδό Αθηνάς έως Ευρυπίδου, οδός Ερμού, οδός Αιόλου, οδός Σταδίου, οδός Πανεπιστημίου, πλατεία Κοραή.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Παπαδήμου για την αποτίμηση των καταστροφών και τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των κτιρίων και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Σύσταση, εντός της εβδομάδας, συντονιστικού οργάνου σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων και του ΕΒΕΑ. Το συντονιστικό όργανο θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση του όλου έργου αποκατάστασης των ζημιών και οικονομικής στήριξης των πληγέντων, καθώς και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Την άμεση εποπτεία για τη σύσταση και λειτουργία του συντονιστικού οργάνου θα έχει ο Αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος.

  • Άμεση συγκρότηση και αποστολή συνεργείων από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων για την ταχεία διαπίστωση της κατάστασης των κτιρίων και της έκτασης των ζημιών, καθώς και την αποτίμηση των αναγκών. Με βάση τις εκτιμήσεις των συνεργείων προβλέπεται άμεση οικονομική αποζημίωση με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Ήδη η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε τη διάθεση ποσού 10 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της γραφειοκρατίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών επισκευής με τη δημιουργία, στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, ειδικών κλιμακίων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την ταχεία αδειοδότηση επισκευής κατεστραμμένων κτιρίων με τη διαδικασία μίας στάσης (one stop shop).
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, για ένα έτος, των ιδιοκτητών που προβαίνουν στις αντίστοιχες εργασίες επισκευής.
  • Μείωση κατά 50% των ισχυόντων τελών κατάληψης πεζοδρομίων για σκαλωσιές, οικοδομικά υλικά, κτλ., κατά την εκτέλεση των εργασιών επισκευής στα συγκεκριμένα κτίρια.
  • Αναζήτηση πρόσθετων πόρων χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ και συναφή κοινοτικά προγράμματα.
  • Μέριμνα για όσους εργαζόμενους χάσουν τη δουλειά τους, με άμεση ένταξή τους σε προγράμματα στήριξης του Υπουργείου Εργασίας και με αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
  • Εξέταση χορήγησης περαιτέρω κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών στις πληγείσες επιχειρήσεις.
  • Άμεσες εργασίες για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων, όπως το κτίριο του Τσίλερ επί της Σταδίου που στεγάζει τον κινηματογράφο «Αττικόν», με κονδύλια του Υπ. Πολιτισμού.
  • Άμεση ανάπλαση και επισκευή κοινόχρηστων χώρων με αναζήτηση χρηματοδότησης και από το Πράσινο Ταμείο (ΥΠΕΚΑ).

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ομόθυμα ότι οι πράξεις οργανωμένης βίας στρέφονται ευθέως κατά της Δημοκρατίας και πλήττουν συνολικά την ελληνική κοινωνία. Οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους οφείλουν να καταδικάσουν τέτοια φαινόμενα. Στην κρίσιμη περίοδο που περνάει ο τόπος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικρατήσει νηφαλιότητα και καταλαγή, ώστε να διεξάγεται ελεύθερα και απρόσκοπτα ο δημοκρατικός διάλογος.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύγκλιση νέας σύσκεψης στο αμέσως προσεχές διάστημα για να εξεταστούν συνολικά τρόποι αντιμετώπισης φαινομένων αντικοινωνικής και καταστροφικής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας και ως «μπούσουλας» ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας η πρόταση που είχε συντάξει προ διετίας.

Την αντίθεσή της στη «σχεδιαζόμενη 'αναμόρφωση' του πλαισίου για τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο Κέντρο της Αθήνας», εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι «οι αγώνες των εργαζομένων».

«Η πρόταση της Επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, που είδε το φως της δημοσιότητας και προβλέπει ακύρωση ή αυστηρό περιορισμό των διαδηλώσεων στο Κέντρο της Αθήνας, με ταυτόχρονη δέσμευση των Συνδικάτων, τόσο όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής τους όσο και την έκταση των εκδηλώσεων, αποτελεί ουσιαστικά 'αντιγραφή' μιας αυταρχικής πρότασης που προ διετίας είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και στοχεύει ουσιαστικά στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων», καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.