Μόλις μία εβδομάδα ζωής έχει ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών, που πάσχει από σοβαρή πάθηση στο λεπτό έντερο. Το παιδί πρέπει να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν σε μεταμόσχευση λεπτού εντέρου, επέμβαση η οποία γίνεται μόνο σε δέκα κέντρα σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με τo Bήμα οι γονείς της μικρής κινητοποιήθηκαν για τη μετάβαση του παιδιού στο εξωτερικό, η απάντηση, όμως, που πήραν από το Ασφαλιστικό Ταμείο τους, το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) ήταν αρνητική, αν και το ταμείο είναι υποχρεωμένο σύμφωνα με το νόμο να την καλύψει.

Οι γονείς του παιδιού έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταφορά του σε κέντρο του εξωτερικού, ενώ επιστολές είχαν καταθέσει ο διευθυντής της Παιδιατρικής Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). 

Ωστόσο, οι αρμόδιοι του ΤΥΠΕΤ φέρεται να είπαν στον πατέρα του βρέφους ότι δεν μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη.

Την Πέμπτη εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, ζητώντας άμεση παρέμβαση προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της επέμβασης.

«Τραγική ειρωνεία σε όλη αυτή την κατάσταση είναι το γεγονός ότι οι γονείς του βρέφους είναι δωρητές οργάνων» σημειώνουν.

Λύση κατόπιν παρεμβάσεως του υπουργού

Μετά τη δημοσιοποίηση του ζητήματος, όπως φαίνεται βρέθηκε λύση και το κοριτσάκι θα μεταφεθεί στο εξωτερικό για την επέμβαση.

Το αργότερο μέχρι αύριο, Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, το κοριτσάκι θα βρίσκεται στο Νοσοκομείo Great Ormond Street Hospital for Children της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση λεπτού εντέρου. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη. Ο κ. Ταμβακάκης δεσμεύθηκε ότι θα καλύψει η Τράπεζα σημαντικό μέρος της δαπάνης. Θετική ήταν και η ανταπόκριση δύο κυρίων του επιχειρηματικού κόσμου, της κυρίας Σοφίας Στάικου – Σάλλα (σύζυγος του τραπεζίτη κ. Μιχ. Σάλλα) και της κυρίας Μαριάννας Λάτση.



Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook