Στην έγκριση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου του Δήμου Γόρτυνας με τίτλο «ΑΣΤΕΡΙΩΝ (Γόρτυς-Αστερούσια) προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης, κάτι που σηματοδοτεί την υλοποίηση έργων οικοτουριστικής ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο που κατέθεσε ο Δήμος Γόρτυνας αφορά έργα και παρεμβάσεις σε μια περιοχή που αναπτύσσεται περιμετρικά του ορεινού όγκου των Αστερουσίων και καταλήγει στις αρχαιότητες της Γόρτυνας.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Γόρτυνας και κατατέθηκε προς ένταξη στο πλαίσιο του Άξονα 7 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης» και στα «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, όπου και πήρε την τελική έγκριση μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Οι υποδομές θα αφορούν έργα διαχείρισης , ανάδειξης, πρόσβασης και υποδοχής των επισκεπτών κυρίως στις περιοχές του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, της Μονής Κουδουμά (Μονή, κελιά της Μονής πευκοδάσος Κουδουμά, σπηλιές, φαράγγια, παραλία ), της κορυφής Κόφινα (1231μ), των Καπετανιανών (οικισμός παραδοσιακού χαρακτήρα), του οικισμός της Μιαμού, του Φαραγγιού της Τρυπητής κλπ. Επίσης οι υποδομές θα αφορούν σε διαδρομές-μονοπάτια (σήμανση, τοποθέτηση κάδων, δημιουργία βρυσών και σημείων ανάπτυξης, ξυλοκάγκελα), παρατηρητήρια, περίπτερα ενημέρωσης , διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου αρχαιολογικών σημείων, προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού κλπ.

Το προτεινόμενο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δήμου Γόρτυνας περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσχετιζόμενων δράσεων τοπικής κλίμακας με σκοπό την διαχείριση, ανάδειξη, ενοποίηση, πρόσβαση και υποδοχή των επισκεπτών στην αρχαία Γόρτυνα και στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων του Δήμου Γόρτυνας.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση του ΟΣΑΠΥ του Δήμου Γόρτυνας, εξέφρασε ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στους στόχους του προγράμματος.

«Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η υλοποίηση των δράσεων αυτών να δώσει μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, να αυξήσει την ελκυστικότητα και την επισκεψιμότητα της περιοχής, να στηρίξει τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, να προβάλει τα τοπικά προϊόντα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα με την επιστροφή στα πάτρια εδάφη νέων σε ηλικία δημοτών, που εγκατέλειψαν την περιοχή και πλήττονται σήμερα από την κρίση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αρναουτάκη γα την αμέριστη βοήθεια του και να συγχαρώ την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για την πολύ καλή δουλειά που έκανε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γόρτυνας.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ

1) Ανάδειξη υφιστάμενων, παλαιών εγκαταλελειμμένων μονοπατιών του οριοθετημένου χώρου της Αρχαίας Γόρτυνας και του ορεινού όγκου των Αστερουσίων και φυσιολατρικών διαδρομών φαραγγιών για τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ενιαίου δικτύου επίσκεψης στους χώρους αυτούς. Προϋπολογισμός 400.000 ευρώ.

Υποέργο 1. «Ανάδειξη υφιστάμενων, παλαιών εγκαταλελειμμένων μονοπατιών του οριοθετημένου χώρου της Αρχαίας Γόρτυνας» (Ευρύτερη περιοχή αρχαίας Γόρτυνας – Απεσωκάρι)

Υποέργο 2 «Ανάδειξη υφιστάμενων περιβαλλοντικών μονοπατιών και φυσιολατρικών διαδρομών φαραγγιών (Τρυπητής και Τράχουλα) του ορεινού όγκου των Αστερουσίων»

1.Απεσωκάρι – Μιαμού – Λέντας –Δυτικός
2.Κορυφή Κόφινα – Μονή Κουδουμά (Δημιουργία Προστατευόμενου Πάρκου)
3.Καπετανιανά-Φορτωμένη- Σπηλιαρούλια- Μονή Κουδουμά
4.Πλατεία οικισμού Καπετανιανών-Πισοκάμινο –Κουδουμά
5.Πλατεία οικισμού Καπετανιανών-Πάνω Σταυρός –Κορυφή Κόφινα
6.Λούκια-Αγία Παρασκευή-Καλοδημήτρης – Καπετανιανά
7.Μιαμού-Καπετανιανά-Αγιος Ιωάννης-Τρυπητή
8. Φαράγγι Τρυπητής και φαράγγι Τράχουλα
9. Κρότος-Παναγία Βύθανος-Ψιλή Αμμο
10. Μονή Κουδουμά-Αγ. Αντώνιος-Αγιος Ιωάννης
11. Μονή Κουδουμά-Αγιος Πάυλος

2) Αναπλάσεις –αισθητικές αναβαθμίσεις μέσω ήπιων παρεμβάσεων σε ενδιαφέροντα σημεία οικισμών με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία με σκοπό την προστασία και ανάδειξη τους. Οι οικισμούς στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τα παραπάνω μονοπάτια. Προϋπολογισμός 900.000 ευρώ.

Υποέργο 1
«Ανάπλαση Πλατειών Διονυσίου, Παναγιάς-Χώρος Πολιστικών Εκδηλώσεων»

Υποέργο 2
«Ανάπλαση Πλατειών Σταβίων, Φουρνοφάραγγου, Ακάμωτου»

Υποέργο 3
«Ανάπλαση Οικισμού Ανω Καπετανοιανών και οικισμού Κάτω Καπετανιανών»

3) Αποκατάσταση κτιρίου δημοτικού σχολείου Καπετανιανών και ανάπλαση αύλειου χώρου για τη φιλοξενία πολιτιστικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (Καπετανιανών) και την δημιουργία ψηφιακού κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης Αστερουσίων – Αποκατάσταση κτιρίου πρώην Δημαρχείου Γόρτυνας (Επισκοπικό Μέγαρο Αγίων Δέκα) και δημιουργία Σπιτιού Πολιτισμού Δήμου Γόρτυνας (Σταθμός γνωριμίας και ενημέρωσης). Προϋπολογισμός 530.000 ευρώ.

Υποέργο 1 «Αποκατάσταση κτιρίου δημοτικού σχολείου Καπετανιανών και ανάπλαση αύλειου χώρου για την φιλοξενία πολιτιστικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων

Υποέργο 2 «Δημιουργία ψηφιακού κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης Αστερουσίων στα Καπετανιανά»

Υποέργο 3 Αποκατάσταση κτιρίου πρώην Δημαρχείου Γόρτυνας (Επισκοπικό Μέγαρο Αγίων Δέκα)

Υποέργο 4 Σπιτιού Πολιτισμού Δήμου Γόρτυνας

4) Δράσεις διαχείρισης του Γυπαετού και άλλων ειδών προτεραιότητας όπως ο Χρυσαετός και το όρνιο στα Αστερούσια (Κόφινας). Προϋπολογισμός 30.000 ευρώ

Υποέργο 1: Λειτουργία Ταΐστρας αρπακτικών Αστερούσια

Υποέργο 2: Προμήθεια Εξοπλισμού για το παρατηρητήριο αρπακτικών στον Κόφινα

5) Αξιοποίηση-Ανάδειξη και προστασία του χώρου Βόρεια και Δυτικά της Ιεράς Μονής Κουδουμά Προϋπολογισμός 320.000 ευρώ.

Υποέργο1 ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ-ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ
Υποέργο 2 ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ-ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

6) Έκδοση λευκώματος εναλλακτικού τουρισμού με τίτλο: «Αστερίων ( Γόρτυνα –Αστερούσια)» Προϋπολογισμός 70.000 ευρώ.

7) Αποκατάσταση κτιρίων α. του Δημοτικού σχολείου και ανάπλαση αύλειου χώρου για την στέγαση πολιτιστικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (πρώην δημοτικό σχολείο Μιαμούς) β. Παλιάς «φάμπρικας» και δημιουργία λαογραφικού μουσείου. Προϋπολογισμός 250.000 ευρώ

Υποέργο 1. «Αποκατάσταση κτιρίου (πρώην δημοτικό σχολείο οικ. Μιαμού) και ανάπλαση αύλειου χώρου»

Υποέργο 2 «Αποκατάσταση κτιρίου παλιάς φάμπρικας για την λειτουργία λαογραφικού μουσείου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook