Συνολικά 3.444 υποψήφιοι αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκλογές της 2ας Μαρτίου για την ανανέωση των 290 εδρών του ιρανικού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος, το οποίο θα έχει την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας στο Ιράν. Σύμφωνα με τον Αμπάς Αλί Καντχονταγέ, 5.395 άνθρωποι ζήτησαν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, ωστόσο \”για διάφορους λόγους απορρίφθηκε η υποψηφιότητα 1.200, ενώ οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν\”.

Μεταξύ των αποκλεισθέντων είναι 33 απερχόμενοι βουλευτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία όμως δεν τους κατονομάζουν ούτε αναφέρουν την πολιτική τους ταυτότητα. Αντίθετα επετράπη η συμμετοχή στις εκλογές 228 απερχομένων βουλευτών. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιρανοί πολίτες ηλικίας από 30 ως 70 ετών. Πρέπει να είναι πιστοί στο Σύνταγμα και να αναγνωρίζουν την απόλυτη εξουσία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Επίσης πρέπει να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου τετραετούς φοίτησης. Η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει επισήμως την Πέμπτη. Υπολογίζεται ότι 48,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στις εκλογές αυτές, τις πρώτες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009 και την αμφισβητηθείσα επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η οποία προκάλεσε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook