Οι εταίροι δεσμεύθηκαν σαφώς ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά την 1/1/2015, οπότε παύει να ισχύει το νέο πρόγραμμα, και έως ότου καταστεί εφικτό να επιστρέψουμε στις αγορές, γεγονός τεράστιας σημασίας για την οικονομική ασφάλεια που έχει ανάγκη η χώρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη συμφωνία του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα που έκλεισε στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο υπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε «είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής» και μέσω αυτής κατοχυρώθηκε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και να συμβεί».

Αναφερθείς στους μηχανισμούς εποπτείας, που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτοί που αποφασίστηκε να επιβληθούν «σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. Θα «υπάρξει ένα μόνιμο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» διευκρίνισε.

Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα γίνεται η αποπληρωμή του χρέους, είπε ότι θα ανοιχθεί στην ΤτΕ και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία βέβαια πάντα με την τρόικα.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας για το νέο δάνειο και το PSI συνδέεται με την εκπλήρωση «θεμελιωδών προϋποθέσεων».

Οφείλουμε «να κάνουμε τη δουλειά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ότι σήμερα (Τρίτη) θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδιο για το νομικό πλαίσιο του PSI και έτερο νομοσχέδιο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες σε επίπεδο μέτρων και Προϋπολογισμού.

Και τα δύο, όπως και τα νομοσχέδια των υπουργείων Εργασίας και Υγείας (κατατέθηκαν αργά χθες), πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 29 Φεβρουαρίου, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ώστε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 1 και 2 Μαρτίου να παρουσιαστούν όλες οι ενέργειες, γεγονός που -όπως είπε- θα βοηθήσει την αξιοπιστία της χώρας. Υπενθύμισε δε ότι της Συνόδου Κορυφής θα προηγηθεί Eurogroup.

O κ. Βενιζέλος απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, τονίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως εγγυημένο.

«Ο κάθε καταθέτης πρέπει να γνωρίζει ότι εδώ υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα πλήρως εγγυημένο» ανέφερε και ζήτησε «να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων».

Σε ο,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός παραδέχθηκε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί η αρχική εκτίμηση και το απαιτούμενο ποσό να ανέλθει περίπου στα 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τόνισε ότι για την τελική εκτίμηση αναμένεται και το πόρισμα της ΤτΕ που θα υπολογίζει και τα ευρήματα της αξιολόγησης της Blackrock.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, λέγοντας μάλιστα ότι κατά την εκτίμησή του είναι πιθανόν στο τέλος να έχουμε και ένα αποθεματικό που μπορεί να διοχετευθεί σε άλλες ανάγκες.

«Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ποσό για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών» είπε, εκτιμώντας ότι στο τέλος «θα έχουμε ένα αποθεματικό».

Επίσης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο ένας οίκος αξιολόγησης να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία Selective Default (Επιλεκτική Χρεοκοπία) καθώς ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί μηχανισμός που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αντλεί ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα θα περιληφθούν στο «κούρεμα», χωρίς όμως να καταστήσει σαφές πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστούν στη διαδικασία του PSI.

«Οι πολίτες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ειδικό τρόπο και να προστατευθούν, θα προστατευθούν» είπε μόνο.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι θα συμπεριληφθούν στο PSI και δάνεια των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του Δημοσίου.

Ασαφείς άφησε επίσης τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά την παραμονή του στο υπουργείο, μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, δεδομένων των εσωκομματικών διαδικασιών που ανοίγουν στο ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε «τέτοια ημέρα δεν πρόκειται να κάνω καμία πολιτική δήλωση. Για όσο καιρό παλεύω να φέρω σε πέρας αυτήν την προσπάθεια, δεν ασχολούμαι με κανένα άλλο ζήτημα».

Η σημαντικότερη συμφωνία μεταπολεμικά

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας τους πάντες να σκεφθούν τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη, στην Ευρώπη και στις αγορές σήμερα σε περίπτωση μη έγκρισης της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, της απομείωσης του χρέους μέσω του PSI.

Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα με τις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις, τα εισοδήματα, τις θέσεις απασχόλησης, τους μισθούς και τις συντάξεις, τι θα συνέβαινε διεθνώς με τις επιπτώσεις που θα είχε στο νόμισμα του ευρώ μια αρνητική απόφαση, αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

«Το εφιαλτικό σενάριο» αποφεύχθηκε είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναγνωρίζοντας ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες, αλλά πρέπει να αποτιμούμε ψύχραιμα τα γεγονότα.

«Αν θέλουμε να έχουμε συνείδηση των ιστορικών γεγονότων πρέπει να αξιολογούμε τα γεγονότα» είπε.

«Η επίτευξη της συμφωνίας δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων την ύπαρξη πολλών εμπλεκομένων, αντικρουόμενων συμφερόντων, μη ευνοϊκών συσχετισμών.

Υπενθύμισε δε ότι είναι γνωστό ότι διεθνή συμφέροντα έχουν επενδύσει και επενδύουν ακόμη στην αποτυχία της Ελλάδος και στην αδυναμία της ευρωζώνης να λάβει γρήγορα αποφάσεις.

«Σήμερα διαψεύδονται όσοι επένδυσαν πολλές ελπίδες και πολλά συμφέροντα στην αποτυχία της Ελλάδας».

H απόφαση «μας επιτρέπει να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «αφαιρέσαμε 107 δισ. ευρώ» από το χρέος.

«Η χώρα έχει μια νέα ευκαιρία και αυτή θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε» είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, «έχουμε την οριστική έγκριση του νέου προγράμματος των 130 δισ. ευρώ από τις αρχές Μαρτίου εφέτος έως το τέλος του 2014»

«Έχουμε τη σαφή, τη ρητή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα μας στηρίξουν και μετά την 1/1/2015 (που λήγει το νέο πρόγραμμα), έως ότου η Ελλάδα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας την τεράστια σημασία που έχει η δέσμευση αυτή για την οικονομική ασφάλεια που χρειάζεται η χώρα.

«Οι επιτηρητές σέβονται τη χώρα»

Οι μηχανισμοί παρακολούθησης και στήριξης σέβονται απολύτως τη θεσμική ισοτιμία της χώρας, είπε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στην έντονη κριτική που έχει δεχθεί για αυτό η συμφωνία και στα περί επιτροπείας.

Υπάρχει ήδη, δήλωσε, μόνιμη εκπροσώπηση στη χώρα του Task Force και του ΔΝΤ, και θα δημιουργηθεί και της Κομισιόν, ενώ ανά τρίμηνο θα δημοσιοποιείται έκθεση για την πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ακούστηκαν ιδέες που δεν συνάδουν με την αυτονομία και την ισότητα των χωρών στην ΕΕ.

Όμως, «εμείς δεσμευθήκαμε μόνο για το αυτονόητο» είπε. Να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Ειδικά για τον «δεσμευμένο λογαριασμό» (στον οποίο θα «κατατίθενται» οι δόσεις του δανείου, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας για την αποπληρωμή κατά προτεραιότητα των δανειστών), είπε ότι αυτός θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Πρόκειται «για μα εθνική νομοθετική ρύθμιση», η οποία αργότερα θα ενταχθεί στο Σύνταγμα «για να αυτοπροστατευθούμε», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. «Θα υπάρχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» είπε.

Πιθανή συνταγματική κατοχύρωση, μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, μετά το 2013.

Όσον αφορά στα χρήματα που θα μπαίνουν στον ειδικό λογαριασμό είπε ότι εκτός από τις δόσεις των 130 δισ. ευρώ «θα είναι και από τα δικά μας έσοδα, και από φορολογικά έσοδα, όχι μόνο από τις αποκρατικοποιήσεις».

Αναφερόμενος πάντως στη διαπραγμάτευση για τον δεσμευμένο λογαριασμό ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το αρχικό αίτημα ήταν ο λογαριασμός να περιλαμβάνει χρήματα του επομένου εννεαμήνου και να τηρείται στο εξωτερικό.

Και τα φυσικά πρόσωπα στο PSI

Αναφορικά με το PSI, για το οποίο η επίσημη προσφορά θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι «δραστικότερο και καλύτερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί πριν».

Όπως εξήγησε σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων του αρχικού δανείου, οδηγεί το 2020 σε βιώσιμο χρέος, ενώ η ετήσια ελάφρυνση υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, δημιουργούνται μηχανισμοί, οι οποίοι θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών.

Ερωτηθείς σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα (εκτιμώνται σε περίπου 11.000 άτομα, οι 9.500 εκ των οποίων κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ).

Ωστόσο, είπε, ότι θα υπάρξει εκ των υστέρων στήριξη και προστασία για όσους κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στις 9 Μαρτίου θα γίνει η αξιολόγηση για το εύρος της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI, στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή και στη συνέχεια, εάν η συμμετοχή υπερβαίνει τα 2/3, θα ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» για την υποχρεωτική συμμετοχή του συνόλου των ιδιωτών στο «κούρεμα».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει από μια ενδεχόμενη τοποθέτηση της χώρας σε κατάσταση πτώχευσης (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς για όλη την ενδιάμεση περίοδο του PSI «υπάρχει πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών ρευστότητας».

«Να υπάρξει κίνημα επιστροφής καταθέσεων»

Ο υπουργός δήλωσε σαφώς ότι το πιστωτικό σύστημα στη χώρα είναι «σταθερό, αξιόπιστο και απολύτως εγγυημένο» και κάλεσε εκ νέου τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες.

«Πρέπει να γίνει ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι είναι πιθανόν να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ και το ύψος που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί και από την έκθεση της Black Rock για τις τράπεζες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook