Ο ειδικός διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Στις 13:30, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει στον Σταύρο Δήμα γεύμα εργασίας.

Αργότερα, στις 15:30 ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Μ.Νίμιτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στα Σκόπια ο Μ.Νίμιτς είχε επισημάνει ότι δεν κομίζει στις κυβερνήσεις των δύο χωρών προτάσεις

«Υποβάλλω προτάσεις μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο. Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν υποβάλλω προτάσεις αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο».

Ο κ. Νίμιτς είπε ότι σκοπός των συναντήσεων του στα Σκόπια ήταν να ακούσει τις θέσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η κυβέρνηση εδώ μου μετέφερε με σαφήνεια τις θέσεις της και μου εξέφρασε τη βούληση της για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις. Θα μεταφέρω τις θέσεις αυτές στην ελληνική κυβέρνηση».

Ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σχετίζεται με την περιοχή και την ασφάλεια.

Σε ερώτηση εάν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Σικάγο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν θέτει ποτέ χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook