Η Σομαλία έχει μια «ιστορική» ευκαιρία να αφήσει πίσω της δεκαετίες βίας, φτώχειας και χάους, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης στη Σομαλία, ο Χέιγκ είπε ότι στη διάσκεψη θα εδραιωθούν μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί για τη Σομαλία.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν συγκαταλέγονται στους συμμετέχοντες.

Η διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 50 κυβερνήσεις και οργανώσεις, ακολουθεί τις πρόσφατες επιτυχίες των κυβερνητικών στρατευμάτων της Σομαλίας κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ.

«Η χρονική συγκυρία της (διοργάνωσης της) διάσκεψης είναι ιδανική», είπε ο Χέιγκ. Ο Σομαλός πρωθυπουργός Αμπντιβέλι Μοχάμεντ Αλι είπε ότι ελπίζει από τη διάσκεψη να προκύψει κάποιο σχέδιο για τη χώρα του που είναι βυθισμένη στην κρίση.

Αργά χθες το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της αύξησης των στρατευμάτων της Αφρικανικής Ένωσης που εδρεύουν στη Σομαλία σε περισσότερα από 17.000.