Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το Christchurch της Νέας Ζηλανδίας ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε 113 ανθρώπους, αριθμός που αναμένεται να ανέβει δραματικά τις επόμενες ώρες.
 
Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της πόλης, προσπαθούν να μετρήσουν τις πληγές τους και να κάνουν έναν απολογισμό του φονικού αυτού χτυπήματος, που σκόρπισε θλίψη και οργή στην πόλη.

Σοκ προκαλούν όμως και οι ίδιες οι μαρτυρίες εκείνων των ανθρώπων που βρέθηκαν κάτω από τα χαλάσματα και κατάφεραν τελικά να επιβιώσουν, αλλά και εκείνων που έκαναν τα πάντα για να σώσουν τους συνανθρώπους τους.
 
\"\"Συγκλονιστική είναι η ιστορία μιας ομάδας διασωστών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα μαχαίρι για να κόψουν τα πόδια ενός άντρα, ο οποίος ήταν αδύνατο να βγει από τα χαλάσματα με άλλο τρόπο.
 
Η μαρτυρία των γενναίων αυτών αντρών, θυμίζει την ιστορία του Αμερικανού ορειβάτη, Aron Ralston, ο οποίος χρησιμοποίησε μια λεπίδα για να κόψει το χέρι του  και να καταφέρει να απεγκλωβιστεί, όταν έπεσε σε γκρεμό.
 
Ο Φίλιπ, γιατρός στην Αυστραλία, βρισκόταν στην πόλη για ένα συνέδριο όταν έγινε ο σεισμός. Στον πανικό που ακολούθησε μετά τον σεισμό, ο Φίλιπ είπε ότι βοήθησε μια άλλη γιατρό να εγχειρήσουν έναν χτυπημένο, κάτω από τα συντρίμμια!

\"\"Η γιατρίνα ήταν τόσο μικροσκοπική που χωρούσε άνετα κάτω από τα χαλάσματα. Ο Φίλιπ όμως δυσκολεύτηκε λίγο αλλά τελικά τα κατάφερε και με την βοήθεια ένοος άλλου πολίτη κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την εγχείρηση με επιτυχία.

Συγκλονισμένη είναι και η Ελληνική κοινότητα της πόλης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κράιστσερτς, Παναγιώτης Χαλουμής, κάνει λόγο για την «απόλυτη καταστροφή».

«Τα περισσότερα κτήρια στο κέντρο έπαθαν μεγάλες ζημιές και δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος που δεν θα χρειαστεί να επισκευαστεί», αναφέρει και προσθέτει πως μεταξύ των νεκρών, των τραυματιών και των αγνοουμένων δεν έχουν αναφερθεί, μέχρι στιγμής, ονόματα Ελλήνων. Ωστόσο, τα σπίτια κάποιων ομογενών υπέστησαν σημαντικές ζημιές και θα πρέπει να κατεδαφιστούν, όπως είπε, ενώ κάποιες ζημιές υπέστη και η ελληνική εκκλησία της πόλης, το ελληνικό σχολείο και άλλα οικήματα της Κοινότητας.

Ο ομογενής Θίο Κερδεμελίδης, ιδιοκτήτης του Ουζερί  «Σαντορίνη» δηλώνει πως το κέντρο της πόλης, τέσσερις μέρες μετά τον σεισμό, παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλέφωνα και σημειώνει πως τα ειδικά συνεργεία ελέγχουν πρώτα τα σούπερ-μάρκετ και τα πρατήρια βενζίνης και μετά θα ελέγξουν τις άλλες επιχειρήσεις.

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook