Δεν φαίνεται αρκετά πιθανή η λήψη αποφάσεων για ενίσχυση του τείχους προστασίας της Ευρωζώνης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 1ης-2ας Μαρτίου, καθώς η γερμανική αντίθεση παραμένει σθεναρή.

Οι μη ευρωπαϊκές χώρες της G20 θέτουν, όπως δημοσιεύει το in.gr ως προϋπόθεση τη λήψη αποφάσεων από την Ευρώπη πριν αποφασίσουν οι ίδιες να ενισχύσουν τα κεφάλαια του ΔΝΤ, ώστε να ενισχυθεί το «δίχτυ» για την Ευρωζώνη.

«Δεν υπολογίζω σε θετική έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος στην Ευρωζώνη, «η γερμανική αντίθεση στο σχέδιο είναι ακόμη αρκετά ισχυρή».

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα επανεξετάσουν το όριο των 500 δισ. ευρώ στην κοινή δανειοδοτική ικανότητα του EFSF (του προσωρινού μηχανισμού) και του ESM (του μόνιμου μηχανισμού) στη Σύνοδο. Σε περίπτωση που η δύναμη πυρός τους αθροιζόταν, το τείχος θα έφτανε τα 750 δισ. ευρώ -πιθανότητα που υποστηρίζουν μη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες εξετάζουν την ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ.

«Όλοι λένε πως πριν από αυτό, υπάρχει ο όρος η Ευρώπη να κάνει περισσότερη προσπάθεια» ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νοτίου Κορέας Κιμ Τσουνγκ-Σου στο περιθώριο της συνάντησης κεντρικών τραπεζιτών G20 στο Μεξικό.

Η επίσημη γερμανική στάση όμως απορρίπτει επιπλέον αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης, λέγοντας πως η δύναμη πυρός είναι επαρκής και η ενίσχυσή της θα έδινε λανθασμένο μήνυμα στις αγορές. Επίσης, περαιτέρω ενίσχυση θα έβαζε σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση «ευαίσθητων» χωρών.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν δεν προτίθενται να πάρουν μέρος σε ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ. Επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο Καναδάς, εκτός εάν η Ευρώπη «κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες», αφήνοντας έτσι την Κίνα και την Ιαπωνία ως τις μοναδικές μεγάλες χώρες της G20 που ίσως προχωρήσουν σε «ένεση» με διμερή δάνεια. Και οι δύο χώρες ανέφεραν την περασμένη Κυριακή πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει «κινήσεις από την Ευρώπη».