Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν μέχρι αργά το απόγευμα οι εκδηλώσεις για τα «Αποκριγιώματα» στο Δήμο Ρούβα στη Γέργερη του Ν. Ηρακλείου, με τον κόσμο να δίνει για άλλη μια φορά το παρόν στη «Γιορτή που αδελφώνει τους ανθρώπους»

Οι διοργανωτές με την αυθόρμητη και ενεργό συμμετοχή του κόσμου, αποχαιρετούν την Αποκριά με μια σειρά από δρώμενα που σκοπό έχουν να αναδείξουν τα παραδοσιακά έθιμα της περιοχής, που ζουν εδώ και αιώνες και διατηρούνται με πολύ μεράκι από μικρούς και μεγάλους.

\"\"

Τα πιο χαρακτηριστικά και καθιερωμένα δρώμενα που αναπαριστώνται επί σειρά ετών (η αρχή τους χάνεται στο πέρασμα του χρόνου) είναι τα εξής:

1. Η «κηδεία»
2. Το «όργωμα-σπορά»
3. Ο «γάμος»
4. Τα «μουτζουρώματα»
5. Ο «αρκουδίστικος χορός»

Χαρακτηριστικότερο από όλα είναι ο «αρκουδίστικος χορός» που έχει τις ρίζες του σ΄ αυτό τον τόπο και είναι ένα έθιμο, μια λαϊκή τελετή, που χαρακτηρίζει το αποκριάτικο ξεφάντωμα με τη συνοδεία λύρας σε ρυθμό μοναδικό και με έναν ιδιαίτερο χορό βασισμένο σε ξεχωριστή δομή και βήματα, δημιουργώντας ταυτόχρονα πανδαιμόνιο από τον εκκωφαντικό ήχο κουδουνιών.

\"\"

Στην αρχή των εκδηλώσεων η έντονη βροχή φάνηκε ότι μπορεί να «χαλάσει» τη μεγάλη γιορτή όμως αργότερα ο καιρός αποδείχτηκε σύμμαχος και έτσι ο κόσμος μπορεί να δει από κοντά και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που πλαισιώνονται με άφθονο κρασί και κέφι.

\"\"
\"\"
Φέτος στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι «Αράπηδες» από το Βώλακα της Δράμας, με το δικό τους εθιμοτυπικό που έχει τις ρίζες του στα διονυσιακά δρώμενα. Όπως κάθε χρόνο, η πολιτισμικές αυτές «συνενώσεις» δένουν αρμονικά με τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις της περιοχής του Ψηλορείτη που αναβιώνουν κάθε χρόνο τις Απόκριες.
\"\"

Επίσης και φέτος τα παιδιά του Γυμνασίου και του Δημοτικού Γέργερης θα παρουσιάσουν δικά τους δρώμενα που έψαξαν και άντλησαν από το παρελθόν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook