Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φορολογήσει τους Γάλλους που έχουν εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ κατά 75%. Έντονες οι αντιδράσεις της Δεξιάς, η οποία έκανε λόγο για «φορολογικό πληθωρισμό».

Ο Φρ.Ολάντ, φαβορί στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία, έκανε την ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TF1.

«Σκέφτηκα και κάνω εδώ την ανακοίνωση, ότι ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα φορολογείται κατά 75%. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοιες αμοιβές» τόνισε.

«Πληροφορήθηκα για σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των διευθυντών των εταιρειών του δείκτη CAC 40, δυο εκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσον όρο. Πώς μπορούμε να το δεχτούμε αυτό;» αναρωτήθηκε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

Η κυβέρνηση, μέσω της υπουργού Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, κατήγγειλε αμέσως τον «φορολογικό πληθωρισμό του προγράμματος» του Σοσιαλιστή υποψηφίου.

Ο Φρανσουά Ολάντ «επινοεί κάθε εβδομάδα ένα νέο φόρο χωρίς ποτέ να προτείνει το παραμικρό μέτρο οικονομίας» τόνισε.

Η πρόταση αυτή του σοσιαλιστή υποψηφίου προκάλεσε ποικίλα σχόλια την Τρίτη, κυρίως στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro.

«Εγώ που κερδίζω πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, αναρωτιέμαι τι θα τα κάνει τα 750.000 ευρώ που θα μου πάρει» γράφει μια αναγνώστρια.

Άλλοι επισημαίνουν ότι εάν συμβεί αυτό πλούσιοι φορολογούμενοι θα εγκαταλείψουν τη Γαλλία για την Ελβετία ή το Βέλγιο για παράδειγμα, προκειμένου να γλιτώσουν την βαριά φορολογία.