Η Ιρλανδία θα διοργανώσει δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι στο κοινοβούλιο.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος είναι αρμόδιος να συμβουλεύει την κυβέρνηση για συνταγματικά ζητήματα, \”αποφάσισε να διοργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ζητηθεί από τον ιρλανδικό λαό να εγκρίνει την επικύρωση αυτής της συνθήκης\”, δήλωσε ο Κένι.

Ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ότι ένα δημοψήφισμα \”είναι απαραίτητο για την επικύρωση\” του συμφώνου \”επειδή αυτό αποτελεί ένα ειδικό εργαλείο εκτός της αρχιτεκτονικής της συνθήκης της ΕΕ\”.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι 25 από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο θα υποχρεώνει κάθε χώρα να εγγράψει στους νόμους της έναν \”χρυσό κανόνα\” ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, που εάν δεν γίνεται σεβαστός η χώρα θα βρίσκεται αυτομάτως εκτεθειμένη στην αντιμετώπιση κυρώσεων.

Το σύμφωνο αυτό θα εφαρμοστεί στις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης, όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ που το επιθυμούν.

Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιρλανδίας αναμένεται να παρακολουθήσουν στενά τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο στη χώρα αυτή, η οποία απέρριψε δύο φορές στο παρελθόν ευρωπαϊκές συνθήκες, της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2008.

Οι συνθήκες αυτές χρειάστηκε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook