Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για πολιτικά θέματα, Αμερικανός Λιν Πάσκοου, δήλωσε χθες ότι «πολύ περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι» έχουν σκοτωθεί στη Συρία στην διάρκεια της 11μηνης καταστολής των κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, αυξάνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις κατά 2.000 και πλέον.

«Υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι ο απολογισμός των νεκρών πλέον συχνά ξεπερνά τους 100 άμαχους την ημέρα, περιλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών», είπε ο Πάσκο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το σύνολο όσων έχουν σκοτωθεί ως τώρα είναι πολύ πάνω από 7.500 ανθρώπους».

Νωρίτερα, μιλώντας στη Γερουσία των ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είπε πως μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «εγκληματίας πολέμου», αλλά η χρήση αυτών των «χαρακτηρισμών» περιορίζει τις «επιλογές που υπάρχουν ώστε να πείθονται ηγέτες να αποχωρούν από την εξουσία».

Μόνο σε χθεσινά επεισόδια στη Συρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι, σύμφωνα με όσα είπαν ακτιβιστές νωρίτερα. Η Χομς βομβαρδίστηκε για 25 συναπτή ημέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να σκοτωθούν.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τον ακτιβιστή Όμαρ Χόμσι, βρέθηκαν 64 πτώματα κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού. Κατά τον ίδιο, επρόκειτο για τις σορούς ανθρώπων που προσπαθούσαν να φύγουν από την συνοικία Μπάμπα Αμρ το σαββατοκύριακο.

Στην επαρχία Χάμα οι αρχές σκότωσαν χθες 32 ανθρώπους σε έφοδό τους στο χωριό Χαλφάγια, σύμφωνα με ακτιβιστές. Στην επαρχία Ιντλίμπ, τρεις άνδρες του στρατού σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία. Τη Δευτέρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 135 σε Χομς και Ιντλίμπ, πάντα σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook