Στο εδώλιο του Τριμελούς Δικαστηρίου Εφετών Θεσσαλονίκης θα καθίσει στις 6 Μαρτίου του 2012 ο πρώην οικονομικός επιθεωρητής, κ. Αλέξανδρος Μουμτζής, ο οποίος δεν διαπίστωσε εμπλοκή κρατικών υπαλλήλων στην υπόθεση επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης μέσω της γνωστής κομπίνας του παράνομου Φ.Π.Α..

Εναντίον του ανώτερου υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ασκηθεί διώξεις για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, τα οποία επισείουν ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης.
 
Η «υπόθεση» Μουμτζή ανοίγει ουσιαστικά τον «χορό» για τη δικαστική απόδοση ευθυνών σε όλα τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης τα οποία συντελούσαν και συντελούν στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μέσω της μεθόδου των εικονικών τιμολογίων. 

Αφορμή για τη συγκεκριμένη δίωξη στάθηκε η προκαταρκτική έρευνα την οποία διενήργησε ο κ. Μουμτζής (όταν ήταν εν ενεργεία οικονομικός επιθεωρητής) για την επιχείρηση «THEO TEXTIL», η οποία, όπως αποδείχθηκε, έκανε αποδοχή και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Η έρευνα αποσκοπούσε στη διαπίστωση τυχόν ευθυνών των υπαλλήλων του Σ.Δ.Ο.Ε., οι οποίοι, ενώ είχαν ενημερωθεί για το παράνομο κύκλωμα των επιστροφών Φ.Π.Α. από τις 8 Δεκεμβρίου του 2000, δεν ενήργησαν αμέσως ελέγχους και δεν ενημέρωσαν τις εμπλεκόμενες Δ.Ο.Υ., ώστε να σταματήσουν τις παράνομες επιστροφές.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι από την «έρευνα» του κ. Μουμτζή δεν διαπιστώθηκε εμπλοκή υπαλλήλων. Αντίθετα, αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρουν στην επιφάνεια ένα κύκλωμα 100 επιχειρήσεων που υπεξαιρούσε επιστροφές Φ.Π.Α.! 

«Από όλα τα στοιχεία των φακέλων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων που εξετάσαμε, δεν προκύπτει ότι η Π.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας καθυστέρησε να προβεί στους ενδεδειγμένους ελέγχους των εμπλεκομένων επιχειρήσεων που της ζητήθηκε» καταλήγει το πόρισμα.
 
Το κατηγορητήριο που συνέταξε ο αντεισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλειος Χαλντούπης και το οποίο αποκαλύπτει η zougla.gr, αναφέρει: «Στην ενέργειά του αυτή, με την οποία παρέλειψε τον περαιτέρω έλεγχο και απάλλαξε από κάθε πειθαρχική ευθύνη τους επιθεωρούμενους από αυτόν υπαλλήλους της πρώην Π.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, προέβη, μολονότι είχε στη διάθεσή του επαρκή στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι, παρόλο που οι υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. ειδοποιήθηκαν από την 9-12-2000 για την πιθανή ύπαρξη κυκλώματος παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α., έχοντας προς έλεγχο περίπου 200 τιμολόγια ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, παρέλειψαν να ειδοποιήσουν τις εμπλεκόμενες Δ.Ο.Υ., για να εμποδιστεί η περαιτέρω επιστροφή, και στη συνέχεια να διενεργήσουν άμεσα τον έλεγχο της εικονικότητας ή πλαστότητας των τιμολογίων».
zou

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook