Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως η Βόρεια Κορέα συμφώνησε σε ένα μορατόριουμ στις πυρηνικές της δοκιμές και στην εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και δέχθηκε να επιτρέψει ελέγχους από ειδικούς επιθεωρητές στο πυρηνικό σύμπλεγμα του Γιονγκμπιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι έχει διακόψει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, περιλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου.

Η σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανοίγει τον δρόμο για μία πιθανή επανεκκίνηση των εξαμερών διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ, έπειτα από τις διμερείς συνομιλίες που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα στο Πεκίνο.

«Προκειμένου να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα του διαλόγου και για να αποδείξει την προσήλωσή της στην αποπυρηνικοποίηση, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βορείου Κορέας συμφώνησε να εφαρμόσει μορατόριουμ στην εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, στις πυρηνικές δοκιμές, και στις πυρηνικές δραστηριότητες στη Γιονγκμπιόν, περιλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η ΛΔΒΚ συμφώνησε επίσης να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για να επαληθεύσουν και επιβλέψουν το μορατόριουμ στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου και να επιβεβαιώσουν την αποσύνδεση του αντιδραστήρα των 5 Μεγαβάτ και των συναφών εγκαταστάσεων», προστίθεται στο κείμενο.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ τόνισε πως σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επεξεργασθούν τις τελικές λεπτομέρειες για το προτεινόμενο πακέτο επισιτιστικής βοήθειας 240.000 μετρικών τόννων και πως περισσότερη βοήθεια θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίας νέας συμφωνίας εάν παραστεί ανάγκη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η Ουάσιγκτον επανέλαβε πως δεν τρέφει εχθρικές διαθέσεις προς την Πιονγκγιάνγκ και πως είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών.

Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαιώνει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, η Βόρειος Κορέα επιβεβαίωσε την ανακοίνωση των ΗΠΑ για το μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές, τις εκτοξεύσεις πυραύλων και στον εμπλουτισμό πυρηνικών καυσίμων από την Πιονγκγιάνγκ ως αντάλλαγμα για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον.

Επαναλαμβάνοντας σχεδόν κατά γράμμα τις αμερικανικές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν την άρση των κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά της χώρας και να της χορηγήσουν, κατά προτεραιότητα, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η ανακοίνωση του μορατόριουμ αποτελεί «ένα μετριοπαθές πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», στην οδό της ειρήνευσης.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν «σοβαρές ανησυχίες», τόνισε η Κλίντον μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και «θα κρίνει την ηγεσία της Βορείου Κορέας από τις πράξεις της».

Χαιρετίζουν Ιαπωνία, Νότιος Κορέα και ΙΑΕΑ

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία δήλωσε πως χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας ως ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση των μακροχρόνιων θεμάτων που σχετίζονται με την χώρα, όπου καταγράφεται σοβαρό πρόγραμμα υποσιτισμού και έλλειψης τροφίμων.

«Ευελπιστούμε πως μέσω του συντονισμού για την εφαρμογή των συμφωνημένων θα επιτευχθεί μία ομαλή πρόοδος», σημείωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Κοϊτσίρο Γκέμπα στην ανακοίνωσή του.

Την ευαρέσκειά της για τη συμφωνία εξέφρασε και η Νότια Κορέα, αναφέροντας πως αυτή θα πρέπει να αποτελέσει βάση για την επίτευξη προόδου στην σχοινοτενή διένεξη για τα πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

«Είναι εκτίμησή μας πως έχει τεθεί η βάση για μία πρόοδο στις προσπάθειές μας να επιλυθεί το ζήτημα των βορειοκορεάτικων πυρηνικών με έναν συνολικό και θεμελιώδη τρόπο», τόνισε ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ Τσο Μπιουνγκ Τζάε.

Ως ένα «σημαντικό βήμα προόδου» χαιρέτισε τη συμφωνία και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook