Διάσταση απόψεων φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν απέναντι στο αίτημα της Μαδρίτης να μεγαλύτερο «περιθώριο» στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, έπειτα από το υψηλότερο των εκτιμήσεων έλλειμμα για το 2011. Η Κομισιόν έχει απορρίψει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η γερμανική, η γαλλική και η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζονται θετικές στο ενδεχόμενο.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα έφτασε πέρυσι το 8,5% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο των εκτιμήσεων για περίπου 6,5% του ΑΕΠ. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί -κατάσταση που δυσχεραίνουν και οι προβλέψεις για ύφεση.

Η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη Μαδρίτη για τη σημαντική απόκλιση, και ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Μπαγί είχε απορρίψει την Τρίτη «συζήτηση για μεγαλύτερη ευελιξία στην τήρηση δεσμεύσεων».

Ωστόσο, δύο ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν πως στο ισπανικό αίτημα διάκεινται θετικά αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους η γερμανική, η γαλλική και η βρετανική. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη.

«Αν και δεν περιμένω επίσημη απόφαση [στη Σύνοδο], είναι πιθανό πως θα υπάρξει κάποιας μορφής κατανόηση πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να αναθεωρηθούν» ανέφερε μία από τις πηγές.

«Όλα τα μέλη της ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, συνειδητοποιούν πως υπάρχει προβλήματα με το έλλειμμα και πρέπει να βρεθεί λύση» συμπλήρωσε.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση, μιλώντας σε ισπανικό ραδιόφωνο. Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος βρίσκονται σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και υπουργούς, όπως και τον Όλι Ρεν, πιέζοντας για μεγαλύτερο «περιθώριο κινήσεων».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook