Παρά τη σκληρή – στα λόγια – στάση της Αγκυρας εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση προσανατολίζεται στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Συρίας, όπλα από το Ιράν, την Κίνα και αλλού φέρονται να διέρχονται «από την πίσω πόρτα» μέσω Τουρκίας και να οπλίζουν τη Δαμασκό, σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδας «Times».

«Δεν πιστεύουμε ότι η τούρκικη κυβέρνηση ενθαρρύνει ανοιχτά αυτή την πρακτική, όμως ορισμένοι τούρκοι αξιωματούχοι είναι ενήμεροι για το ότι αυτό συμβαίνει. Ας πούμε απλά ότι κάνουν τα στραβά μάτια», δήλωσε στους Times άτομο που εργάζεται σε υπηρεσία πληροφοριών.

Η πηγή ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τρεις τουρκικές εταιρίες πουλάνε εξοπλισμό σε ένα κατ\’ όνομα «ερευνητικό ινστιτούτο» της συριακής κυβέρνησης το οποίο κατασκευάζει οπλισμό για οχήματα και πυρομαχικά για την αστυνομία και τον στρατό. Στην καρδιά της επιχείρησης βρίσκεται το Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνας (ΚΕΜΕ) στην Συρία, το οποίο υπόκειται πλέον σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Οπως δείχνει διαβαθμισμένο έγγραφο που έχει φτάσει στη βρετανική εφημερίδα, το ΚΕΜΕ «βοηθάει τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να κατασκευάσουν όπλα που χρησιμοποιούνται για να καταστέλλονται βίαια οι διαδηλώσεις και να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.»

Το έγγραφο μάλιστα κατονομάζει δύο τουρκικές εταιρίες που φέρονται να προμηθεύουν το ΚΕΜΕ με υλικά κατασκευής πυραύλων. Και οι δύο αυτές εταιρίες αρνούνται τους ισχυρισμούς. Μία τρίτη φέρεται να εμπλέκεται στην μεταφορά κινεζικού εξοπλισμού ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυραύλων, ενώ το τουρκικό κυβερνητικό Επιστημονικό και Τεχνολογικό Συμβούλιο κατηγορείται ότι συνδράμει το ΚΕΜΕ με τεχνογνωσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook