Συνάντηση εργασίας με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο βουλευτής Χανίων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σήφης Βαλυράκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Χανιώτης πολιτικός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο λειτουργικό μοντέλο ανάπτυξης προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό αλλά και σε τοπικό, Χανιώτικο, επίπεδο. Σε αυτή την στρατηγική αναζήτηση ο ρόλος του Τ.Ε.Ε. Δ.Κ. είναι κρίσιμος. Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την πορεία των έργων στις πύλες εισόδου της περιοχής των Χανίων, όπως τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του αεροδρομίου \”Γιάννης Δασκαλογιάννης\” που ελπίζομε να δημοπρατηθεί τις επόμενες μέρες με αναμονή ολοκλήρωσης του σχετικού διαγωνισμού γύρω στις 10 Απριλίου. Είναι σημαντική επίσης η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο λιμάνι της Σούδας για την ασφαλή υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.

Έτσι η αναβάθμιση των υποδομών πρόσβασης στην περιοχή θα ενισχύσει την οικονομική λειτουργία του Νομού και ιδιαίτερα τους τομείς των Συγκοινωνιών, των Μεταφορών και του Τουρισμού. Είναι αναγκαία η συμπλήρωση και η ολοκλήρωση των μελετών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα όπου υπάρχουν κενά. Είναι αναγκαία η προώθηση του έργου σύνδεσης του αεροδρομίου Χανίων με τον ΒΟΑΚ, και την διαπλάτυνση του στις ήδη απαλλοτριωμένες εκτάσεις, δεδομένου ότι μπορεί να αποτελέσει όρο για την έγκριση του έργου επέκτασής από την Ε.Ε.

Είναι απαραίτητος όρος ανάπτυξης η προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος που αποτελεί το πρώτο συγκριτικό πλεονέκτημα στον τουρισμό της Κρήτης. Στην κατεύθυνση αυτή προτεραιότητα αποτελούν οι βιολογικοί καθαρισμοί, η προστασία των ακτών, η προστασία των ορεινών όγκων, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα καθώς και ο αυστηρός καθορισμός χρήσεων γης.

Πρέπει επίσης να συγκροτήσουμε μια στρατηγική ενιαίας διαχείρισης του Υδατικού Δυναμικού με στόχο τη δημιουργία υδατικού πλεονάσματος για την οικονομική αξιοποίησή του (άμεση ενεργοποίηση του φράγματος Βαλσαμιώτη, επικαιροποίηση της μελέτης και προώθηση του έργου του φράγματος Σεμπρωνιώτη, επέκταση του δικτύου άρδευσης και υδροδότησης στην περιοχή της Κισάμου και σε περιοχές της ανατολικής Κρήτης που υπάρχει λειψυδρία).

Τέλος, ο συνδυασμός του Τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τα μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, δίνει την ολοκλήρωση κατ΄ αρχήν ενός νέου μοντέλου τοπικής ανάπτυξης που θα δώσει προοπτική διεξόδου από την αναπτυξιακή υστέρηση, την οικονομική κρίση και την ανεργία που μαστίζει την περιοχή μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook