Η υιοθεσία του Μεγάλου Θεάτρου Γόρτυνας από τους μαθητές του Δήμου και η γνωριμία τους με το ιστορικό αυτό μνημείο, ήταν το θέμα της συζήτησης μεταξύ του μέλους της Κίνησης Των Πολιτών «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ» κας Ρένας Τυλλιανάκη, του μέλους της σχολικής επιτροπής του Δήμου, κ. Κώστα Καλογιαννάκη και των διευθυντών των σχολείων της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, έγινε λόγος για τους τρόπους και τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου οι μικροί δημότες «να γίνουν γνώστες της ιστορίας του αρχαίου θεάτρου, να το αγαπήσουν και να το προβάλλουν», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Τυλλιανάκη.

Ο κ. Καλογιαννάκης, που εκπροσώπησε τον Δήμο Γόρτυνας στη συνάντηση, τόνισε πως αποτελεί χρέος μικρών και μεγάλων η προσπάθεια αναστύλωσης και ανάδειξης του σημαντικού αυτού αρχαίου μνημείου.

Συνάμα κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συνδράμουν όσο μπορούν προκειμένου οι μαθητές να αγκαλιάσουν την προσπάθεια που γίνεται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ».
«Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε αναστυλωθεί το αρχαίο θέατρο. Ευχή όλων είναι κάποια μέρα να φιλοξενούνται εκεί αρχαίες παραστάσεις και να αποτελέσει έτσι η περιοχή μας πολιτιστικό επίκεντρο και πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Οι μαθητές αποτελούν τη μαγιά για να προβληθεί το θέατρο και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες» ήταν τα λόγια του.

Η κα Τυλλιανάκη αναφέρθηκε στο ρόλο της Κίνησης Των Πολιτών «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ» για την αναστύλωση των αρχαίων θεάτρων, μεταξύ αυτών και του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας, επισημαίνοντας πως τα παιδιά πρέπει να γίνουν πρεσβευτές της προσπάθειας αυτής και μια πρώτη κίνηση θα ήταν η υιοθέτηση του μνημείου από το σύνολο των σχολικών μονάδων του Δήμου Γόρτυνας.

Απ΄ την πλευρά τους οι διευθυντές των σχολείων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το σκοπό αυτό, συμφωνώντας σε πρώτη φάση να υιοθετηθεί το αρχαίο μνημείο από τους μαθητές των σχολείων τους, αλλά και να ξεκινήσουν σειρά από εκπαιδευτικές επισκέψεις στο χώρο όπου διενεργούνται οι ανασκαφές. Μελλοντικά όπως είπαν μπορούν να γίνουν μια σειρά από επιπλέον ενέργειες που αφενός θα έχουν σκοπό να προβάλλουν και να αναδείξουν το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας και αφετέρου θα ενισχύσουν οικονομικά τον «κουμπαρά» της κίνησης πολιτών που θα δημιουργηθεί ειδικά για το συγκεκριμένο μνημείο και θα έχει την επωνυμία «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ».

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν για την δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν τα σχολεία, είναι η διεξαγωγή θεατρικών αγώνων και η πραγματοποίηση μουσικών παραστάσεων από μαθητές καθώς και η δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με θέμα την ιστορία του θεάτρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook