Το φαβορί των ρωσικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε πως ο σημερινός αρχηγός του κράτους, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα τον αντικαταστήσει ως πρωθυπουργό βάσει μιας συμφωνίας που συνήψαν μεταξύ τους στο παρελθόν.

«Όπως έχω πει ήδη, αν οι πολίτες της χώρας μού εμπιστευθούν τη θέση του προέδρου της χώρας, τότε θα πρότεινα τον κ. Μεντβέντεφ για επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρωσίας», δήλωσε.

«Σε τι είναι αυτό ασυνήθιστο; Λέμε σαφώς και εντίμως στη χώρα αυτό που προτείνουμε», πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος για μια τρίτη διαδοχική προεδρική θητεία έπειτα από εκείνες που ολοκλήρωσε από το 2000 ως το 2008, είχε αφήσει την προεδρία στον Μεντβέντεφ, ο οποίος αποσύρθηκε τώρα από το προσκήνιο για να επιτρέψει την επιστροφή, φέτος, του μέντορά του στο Κρεμλίνο.

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας δήλωσε πως είχε συμφωνήσει πριν από καιρό με τον Μεντβέντεφ το σενάριο αυτό, το οποίο προέβλεπε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο πιο δημοφιλής μεταξύ των δύο θα ήταν ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012.

«Συμφωνήσαμε στο παρελθόν πως ο ένας από τους δυο μας θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Πούτιν, «και στο τέλος του περασμένου χρόνου ήταν σαφές πως η δημοτικότητα του υπηρέτη σας ήταν ανώτερη αυτής του Μεντβέντεφ», συνέχισε.

«Και ως εκπρόσωποι της ίδιας πολιτικής δύναμης, πρέπει να δράσουμε με αλληλεγγύη, να μην βασιστούμε σε προσωπικά συμφέροντα (...) πρέπει να κρίνουμε ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες, σε ποιόν θα εκφράσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους και ποιός έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει», δήλωσε ο Πούτιν εξηγώντας γιατί ο Μεντβέντεφ δέχθηκε να μην είναι υποψήφιος.

Περί μακροβιότητας στην εξουσία

Ο Πούτιν, δήλωσε νωρίτερα πως «δεν έχει αποφασίσει» αν θα παραμείνει πάνω από 20 χρόνια στην εξουσία, κάτι που θα ήταν «φυσιολογικό» αν οι Ρώσοι το ήθελαν, ενώ δήλωσε επίσης «ευτυχής» που υπάρχει αμφισβήτηση κατά του καθεστώτος του λέγοντας πως την θεωρεί μια «καλή εμπειρία», πριν προσθέσει ότι «η πλειοψηφία» τον υποστηρίζει, μετέδωσαν σήμερα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Είμαι, για παράδειγμα, πολύ ευτυχής που υπάρχει αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο Πούτιν ερωτηθείς από ξένα μέσα ενημέρωσης για το πρόσφατο κύμα αμφισβήτησης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία.

«Αυτό σημαίνει πως οι αρχές, η εκτελεστική εξουσία και οι αντιπρόσωποι πρέπει να αντιδράσουν με ζωντάνια σ' αυτό που συμβαίνει στη χώρα, στη διάθεση των ανθρώπων και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει να επιστρέψει στην προεδρία για μια τρίτη θητεία μετά από εκείνες που ολοκλήρωσε από το 2000 ως το 2008, δήλωσε εντούτοις πως είναι σίγουρος ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ρώσων, ακόμη και στις μεγάλες πόλεις και στους κόλπους της μεσαίας τάξης, όπου λέγεται πως η αντιπολίτευση είναι πιο δημοφιλής.

«Θεωρείτε πως εκεί η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εναντίον μου; Σε ποιες δημοσκοπήσεις; Απλώς έχω εκεί λιγότερους οπαδούς, αλλά αυτοί οι τελευταίοι είναι και πάλι η πλειοψηφία», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στους ξένους δημοσιογράφους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν μπορούσε να είναι το 2008 υποψήφιος για μια τρίτη προεδρική θητεία, είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών της Κυριακής και οι οπαδοί του υπολογίζουν σε μεγάλη νίκη του από τον πρώτο γύρο.

Το καθεστώς του αντιμετωπίζει ωστόσο μια χωρίς προηγούμενο αμφισβήτηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, οι οποίες σημαδεύτηκαν, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και ανεξάρτητους παρατηρητές, από σημαντική νοθεία.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 για να παραμείνει 24 χρόνια στην εξουσία, αλλά αυτή η προοπτική δεν θα τον σόκαρε.

«Θα ήταν φυσιολογικό, αν όλα πάνε καλά, αν αυτό θέλει ο κόσμος. Δεν θα ήταν φυσιολογικό αν ο κόσμος δεν θα το ήθελε, αν τα πράγματα πήγαιναν άσχημα, αν το πρόσωπο γατζωνόταν από την καρέκλα του και παραβίαζε το νόμο», εξήγησε.

«Δεν ξέρω αν θέλω να βρίσκομαι στην εξουσία για είκοσι και κάτι χρόνια. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Προς το παρόν το θέμα είναι η εκλογή του προέδρου για τα έξι επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Πούτιν.