Ξαφνιάζοντας τους πάντες η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρώην Εργατικός πολιτειακός πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας. Ο κ. Καρ θα αντικαταστήσει τον Κέβιν Ραντ που παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών για να διεκδικήσει την θέση της κ. Γκίλαρντ, χωρίς επιτυχία. Ο πρώην πρωθυπουργός της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας θα καταλάβει στην ομοσπονδιακή γερουσία της Αυστραλίας την θέση που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του υπουργού Αθλητισμού Μαρκ Αμπίμπ, ο οποίος αποχώρησε από την πολιτική.

Ο κ. Καρ, γνωστός για τα ιδιαίτερα φιλελληνικά του συναισθήματα είχε αναφερθεί από την αρχή της εβδομάδας ως πιθανός υπουργός Εξωτερικών. Οι σχετικές πληροφορίες διαψεύστηκαν όταν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Γκίλαρντ όπως ο υπουργός Αμύνης Στίφεν Σμιθ και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης φέρεται να έβαλαν βέτο διεκδικώντας για τους εαυτούς τους το σημαντικό υπουργείο.  Οι διαψεύσεις και οι παλινδρομήσεις της πρωθυπουργού φάνηκε να επιφέρουν και νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της αλλά στο τέλος επέβαλε τον κ. Καρ που ήταν η επιλογή της.

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μακλέλαντ, που είχε στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα του κ. Ραντ. Ο κ. Μακλέλαντ λέει τώρα πως εξετάζει το πολιτικό του μέλλον. Αν παραιτηθεί θα κλυδωνιστεί πάλι επικίνδυνα η κυβέρνηση Γκίλαρντ που είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και στηρίζεται σε ανεξάρτητους βουλευτές. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Μπομπ Καρ, είπε ότι δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση της πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει τη συμβουλή του προκατόχου του Κέβιν Ραντ που είχε κάνει «εξαιρετική δουλειά». Στον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ χθες το απόγευμα χαμένοι είναι οι υπουργοί που στήριξαν τον Κέβιν Ραντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook