Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τους νυν προέδρους της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να επανεκλεγεί στην επερχόμενη προεδρική αναμέτρηση στη χώρα του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες, ο Σαρκοζί τόνισε πως «σε καμία περίπτωση, με κανέναν τρόπο, ούτε τώρα, ούτε αργότερα. Τρέφω μεγίστη εκτίμηση για το αξίωμα, αλλά δεν πιστεύω πως έχω τις ικανότητες για να γίνω ένας εξαίρετος πρόεδρος της Επιτροπής, ή ένας εξαίρετος πρόεδρος της ΕΕ».

«Ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι έχει πολλές ικανότητες. Όπως τη φροντίδα του να μην πράττεις αντί των ηγετών των κρατών μελών, ή στη θέση τους. Το να φέρεις τους άλλους να εργάζονται μαζί, ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι το κάνει με τρόπο έξοχο και είμαι βέβαιος ότι εγώ θα το έκανα λιγότερο καλά από εκείνον» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Όσο για τον Μπαρόζο, καταλαβαίνετε πολύ καλά πως ούτε μπορώ να συγκριθώ μαζί του. Όταν κάποιος έχει την τιμή και το προνόμιο να είναι αρχηγός κράτους, που ως τέτοιος έχει απολύτως παθιασμένες και δύσκολες ευθύνες, κάθε άλλο καθήκον δεν μου φαίνεται πως μπορεί να αντικαταστήσει το λειτούργημα αυτό», δήλωσε ο Σαρκοζί.

«Ο μόνος τρόπος για να εξακολουθήσετε να με ακούτε είναι να με επανεκλέξετε», απάντησε ο Σαρκοζί σε άλλον δημοσιογράφο, προσθέτοντας πως «έχω πολλές ακόμη εκκρεμότητες με την Ευρώπη για να ασχοληθώ την επόμενη πενταετία, χωρίς όμως να βρίσκομαι στη θέση του Μπαρόζο, ή του Βαν Ρομπέι».

Ο Σαρκοζί παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την έγκριση από το γαλλικό κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, παρά την αντίθετη βούληση του σοσιαλιστή αντιπάλου του για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να την επαναδιαπραγματευτεί, τονίζοντας παράλληλα πως θα τον ικανοποιούσε η αποχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τη σχετική ψηφοφορία.

«Δεν μπορώ να πως όλοι οι Ευρωπαίοι που βρίσκονται στα έδρανα της Εθνοσυνέλευσης, όπως και της Γερουσίας, θα έπαιρναν την ευθύνη να εμποδίσουν την εφαρμογή της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, αφού αυτό το αίτημα έχει διατυπωθεί από το σύνολο των πολιτικών σχηματισμών που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε δύο μήνες προ των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να υπογράψουμε το σύμφωνο. Υπενθυμίζω, εξάλλου, πως τη συνθήκη που είχε θέσει σε ισχύ την ενιαία Ευρώπη είχε ψηφισθεί από τον (τότε Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λοράν) Φαμπιύς τον Φεβρουάριο του 1986 μόλις έναν μήνα από τις βουλευτικές εκλογές», πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

«Ας κάνουμε μία διάκριση ανάμεσα στις ελεεινολογίες της προεκλογικής εκστρατείας και την πραγματικότητα του προβλήματος. Μόλις θα έχει τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία, ο καθένας θα επιστρέψει σε μία πιο ακριβή, θέλω να ελπίζω, εκτίμηση των όσων διακυβεύονται. Όσον αφορά τον ΕΜΣ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα απείχε, θα αρκούσε να απέχει ακόμη μια φορά, γιατί αυτό μπορεί να αποτελεί μία συνήθεια, και συνεπώς το σύμφωνο θα εγκρινόταν τότε», δήλωσε ο Σαρκοζί.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε την «απορρυθμιστική και φιλελεύθερη προσπάθεια» των Βρετανών, ειρωνευόμενος τις ταραχώδεις σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφθασε στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να περάσει τις φιλελεύθερου πνεύματος προτάσεις του για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, οι οποίες περιέχονταν σε επιστολή που είχε αποστείλει στις 20 Φεβρουαρίου σε ένδεκα ομολόγους του στην ΕΕ, κυρίως στις ηγεσίες της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, «το 90% των θεμάτων που θίγονται στην επιστολή τούτη» βολεύουν τόσο τη Γαλλία, όσο και τη Γερμανία. «Υπάρχει ένα 10-15% των θεμάτων», που ο ίδιος θεωρεί «αδύνατα», αλλά «είναι πάντοτε αυτό το 15% που κάνει όλη τη διαφορά».

«Υπάρχει πάντοτε μία απορρυθμιστική και φιλελεύθερη προσπάθεια από την επέκεινα πλευρά της Μάγχης, με την οποία δεν μπορώ να ταυτισθώ», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης, καυτηριάζοντας παράλληλα των «απορρυθμιστική προσπάθεια» και της Σουηδίας.

«Είμαι πάντοτε ευτυχής όταν οι Άγγλοι φίλοι μας αγαπούν την Ευρώπη, σε τέτοιο σημείο που να της γράφουν. Εξέλαβα την επιστολή του Κάμερον, μετά την απόφασή του να μην συμπράξει με το σύμφωνο, ως μία επιθυμία του να μην μείνει ουραγός, και χαίρομαι γι’ αυτό. Έχουμε ανάγκη τους Άγγλους στην Ευρώπη, δεν θα έλεγα όμως πάντα», σάρκασε ο Σαρκοζί.