Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δύο επιβατικά τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στη νότια Πολωνία το βράδυ του Σαββάτου, σε ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 20 ετών.

Οι δύο συρμοί, με περίπου 350 επιβάτες, κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση στις ίδια σιδηροτροχιά όταν συγκρούστηκαν με μεγάλη ταχύτητα κοντά στην πόλη Σεσότσινι. Τουλάχιστον 60 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν.Τουλάχιστον οι 30 από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. Ανάμεσά τους τραυματίες είναι Ουκρανοί, Γάλλοι και Ισπανοί, ωστόσο ουδείς ξένος πιστεύεται ότι νοσηλεύεται.

Περίπου 450 πυροσβέστες και 100 αστυνομικοί βρίσκονταν επί τόπου προσπαθώντας να ανασύρουν νεκρούς και επιζώντες από τα συντρίμια. Η τύχη των δύο μηχανοδηγών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή καθώς οι αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τις σορούς των θυμάτων.

Οι ομάδες διάσωσης πασχίζουν να βγάλουν τους παγιδευμένους επιβάτες από τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν με την βοήθεια ενός εκπαιδευμένου σκυλιού.

«Αυτή είναι η πιο τραγική σιδηροδρομική καταστροφή στην ιστορία μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έφθασε νωρίς σήμερα στον τόπο του δυστυχήματος μαζί με πολλά άλλα στελέχη της κυβέρνησή του. Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι πολύ νωρίς να γίνουν υποθέσεις για τα αίτια της σύγκρουσης, αλλά επισήμανε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρξε ανθρώπινο λάθος.

Τα δύο τρένα είχαν έξι και τέσσερα βαγόνια αντίστοιχα. Το ένα μετέβαινε από το Πρέμισλ στη Βαρσοβία. Το δεύτερο από την Βαρσοβία στην Κρακοβία. Δεν είναι σαφές γιατί το δεύτερο εκινείτο στη λάθος σιδηροτροχιά. Το δυστύχημα έγινε λίγο μετά τις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).