Ονειρικά κάστρα, κοσμοπολίτικα θέρετρα, υπέροχη αλπική φύση, μεσαιωνικές πόλεις, κουκλίστικα χωριά και παγκόσμιες μητροπόλεις με έντονη ζωή και μνημειακά αξιοθέατα. Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, ζήστε ένα από τα πιο μαγευτικά στη Βαυαρία του γερμανικού Νότου, πίνοντας μια ξανθιά παγωμένη μπίρα.

Οταν σκεφτόμαστε ένα ταξίδι στη Γερμανία το συνδέουμε αμέσως με κάποια μεγάλη πόλη της. Ο νους μας συνήθως «τρέχει» στο ομοιόμορφο, επίπεδο τοπίο της, συνώνυμο της ανίας και της πλήξης. Φανταζόμαστε δε ένα μουντό βιομηχανικό περιβάλλον, με καμινάδες που παράγουν τεχνολογία αλλά και ρύπανση.

Κι όμως, στη νοτιότερη γωνιά της -στα σύνορα με την Αυστρία- η χώρα επιφυλάσσει μια εκπληκτική εναλλαγή από μαγευτικά ορεινά τοπία, ιστορικά αξιοθέατα, παραμυθένια κάστρα, παλάτια, γραφικούς οικισμούς και μεσαιωνικές πολιτείες που ξαφνιάζουν ευχάριστα. Κι όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από το Μόναχο, τη γερμανική μητρόπολη με την παγκόσμια αίγλη, που αναπαύεται στις βόρειες απολήξεις των βαυαρικών Αλπεων και δροσίζεται στα καθάρια νερά του ποταμού Isar.

Το κάστρο Neuschwanstein είναι το πιο φημισμένο επίτευγμα του Βαυαρού βασιλιά Λουδοβίκου Β΄.

Οπως καταλαβαίνετε, η πυξίδα δείχνει ξεκάθαρα τη Βαυαρία του γερμανικού Νότου, το μεγαλύτερο σε έκταση -και δεύτερο σε πληθυσμό- από τα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Με σημείο οικολογικής αναφοράς τον δασωμένο όγκο των βαυαρικών Αλπεων, επίκεντρο το ατμοσφαιρικό Μόναχο και αξιοθέατα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της βασιλικής δυναστείας των Wittelsbach, η Βαυαρία διαπραγματεύεται ένα εκρηκτικό μείγμα φυσικού κάλλους, κοσμοπολιτισμού και ιστορίας που προσελκύει κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων επισκεπτών, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών τη θεωρούν ως την πλέον όμορφη περιοχή της χώρας.

Ένας ξεχωριστός προορισμός στον γερμανικό νότο

Στους Ρωμαίους -κατά πάσα πιθανότητα- οφείλει το σημερινό της όνομα η περιοχή της Βαυαρίας, αφού οι γείτονές μας την αποκαλούσαν Bayuwaren. Οι Φράγκοι, που διαδέχτηκαν τους Ρωμαίους, παρέμειναν στα βαυαρικά εδάφη μέχρι τα τέλη του 8ου μ.Χ. αιώνα, όταν και εκδιώχθηκαν από τον βασιλιά Καρλομάγνο. Για τους επόμενους 4 αιώνες, το δουκάτο της Βαυαρίας κυβερνήθηκε από διάφορους οίκους, ενώ από τις σημαντικότερες ηγετικές προσωπικότητες υπήρξε ο δούκας Ερρίκος ο Λέων, ιδρυτής του Μονάχου. Το 1180 η Βαυαρία έγινε φέουδο της βασιλικής οικογένειας Wittelsbach – η μεγάλη γερμανική δυναστεία παρέμεινε στην εξουσία έως το 1918. Ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο βασίλειο το 1806, αλλά μετά τον ατυχή Αυστρο-Πρωσικό πόλεμο, ενσωματώθηκε στη Γερμανική Αυτοκρατορία (1871) ως ομόσπονδο κράτος.

\"

Η ατμοσφαιρική πόλη Fussen είναι ένα πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της Νότιας Βαυαρίας.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η Βαυαρία, συμμετέχοντας στο αποκαλούμενο «Γερμανικό οικονομικό θαύμα», γνώρισε σημαντική οικονομική άνθηση. Μερικοί από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς κολοσσούς-εταιρείες της Γερμανίας έχουν εδώ την έδρα τους (BMW, Audi, Siemens, Bayer), ενώ μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει και η τουριστική βιομηχανία.

Η Βαυαρία, που για αιώνες υπήρξε το προπύργιο του γερμανικού καθολικισμού και γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στη Βόρεια και τη Μεσογειακή Ευρώπη, θεωρείται σήμερα από τους κατοίκους της ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Γερμανίας, με ξεχωριστή πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα.

\"Δασωμένοι

Δασωμένοι ορεινοί όγκοι υποκλίνονται στις δαντελωτές όχθες της γαλήνιας Starnberger See.

Πολλά είναι άλλωστε τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Βαυαρών που επέζησαν στο πέρασμα του χρόνου και τους διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους Γερμανούς: η διάλεκτος, οι λαϊκές παραδόσεις, τα καλλιτεχνικά πρότυπα, τα ήθη και έθιμα, η παραδοσιακή μουσική, η λαϊκή τέχνη…

Μόναχο, η «Αθήνα του Ιζαρ»

\"Βόλτα

Βόλτα στους δρόμους της Fussen.

Η αποκαλυπτική θέα της παλιάς πόλης του Μονάχου (Innenstadt) από το καμπαναριό της εκκλησίας Peterskirche θα σας κόψει την ανάσα. Ξεκινήστε από εδώ, από τα 92 μ. ύψος, τη γνωριμία σας με την πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Αγκαλιάστε με την πανοραμική ματιά σας την πόλη του ποταμού Ιζαρ και ενστερνιστείτε το όραμα του βασιλιά Λουδοβίκου Α\’ να δημιουργήσει μια λαμπρή πολιτεία, αντάξια της ένδοξης ιστορίας των Wittelsbach: «Θέλω να κάνω το Μόναχο μια πόλη που θα τιμά τη Γερμανία και της οποίας δεν θα υπάρχει όμοια στη χώρα μας ή αλλού». Και τελικά, ο Βαυαρός μονάρχης τα κατάφερε. Μέσα σε μόλις 23 χρόνια (1825-1848) μεταμόρφωσε το Μόναχο σ\’ ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και πνευματικά κέντρα της χώρας, γνωστό με την προσωνυμία «Η Αθήνα του Ιζαρ».

Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σήμερα, η πρωτεύουσα του γερμανικού Νότου συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες πόλεις της Γερμανίας, καθώς αντιπροσωπεύει έναν προορισμό με πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα, αξιόλογα ιστορικά μνημεία και υψηλή ποιότητα ζωής. Και παρόλο που το Μόναχο είναι απόλυτα ταυτισμένο στη συνείδηση των περισσοτέρων ταξιδιωτών με το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας του κόσμου (Oktoberfest), η βαυαρική μεγαλούπολη προσφέρει πολλές περισσότερες επιλογές και συγκινήσεις στον επισκέπτη, ανάλογα φυσικά με τα ενδιαφέροντά του.

\"Βαυαρία:

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα αφιερώσετε μεγάλο μέρος του διαθέσιμου χρόνου σας – ο κατάλογος των αξιοθέατων εδώ είναι μεγάλος. Την πολύβουη κεντρική πλατεία Marienplatz κοσμούν το νεογοτθικής αρχιτεκτονικής Νέο Δημαρχείο (Neues Rathaus), το χρυσό άγαλμα της Παναγίας (Marienschule), το Παλαιό Δημαρχείο (Altes Rathaus) και η μπαρόκ εκκλησία Peterskirche, η παλαιότερη του Μονάχου (12ου αιώνα).

Τα μνημεία της παλιάς πόλης συμπληρώνουν ο Καθεδρικός Ναός της Παρθένου Μαρίας (Frauenkirche) με τους χαρακτηριστικούς τρούλους ύψους 109 μ., η κιτρινόχρωμη μπαρόκ εκκλησία Theatinerkirche (17ου αιώνα), τα Βασιλικά Ανάκτορα Residenz (τόπος διαμονής των βασιλέων της Βαυαρίας, που λειτουργούν ως μουσείο), το Εθνικό Θέατρο της Βαυαρίας και η πύλη Karlstor, μια από τις τρεις πύλες που οδηγούν στο εσωτερικό του ιστορικού κέντρου.

\"Τοπία

Τοπία στον Νότο της Βαυαρίας.

Αντίθετα, έξω από τα όρια της παλιάς πόλης σας περιμένουν μοναδικά μπαρόκ αριστουργήματα, όπως τα ανάκτορα Maximilianeum (1874) που στεγάζουν τη Βαυαρική Βουλή, η τρίτοξη αψίδα θριάμβου Siegestor (1852) και τα θερινά ανάκτορα Schloss Nymphenburg (1675).

Αν είστε φιλότεχνοι, το πρόγραμμα στο Μόναχο είναι πλούσιο και περιλαμβάνει μουσεία και πολιτιστικούς χώρους με σημαντικά εκθέματα και συλλογές. Σημειώστε: Pinakothek der Moderne (Μοντέρνα Πινακοθήκη), Alte Pinakothek (Παλιά Πινακοθήκη), Neue Pina- kothek (Νέα Πινακοθήκη), Deutsches Museum (το πλουσιότερο μουσείο μηχανικής και τεχνολογίας στον κόσμο) και Μουσείο αυτοκίνησης BMW, με το παρακείμενο BMW Welt (Ο Κόσμος της BMW).

\"Μαγευτική

Μαγευτική η φύση των βαυαρικών Αλπεων.

Για χαλαρούς περιπάτους μέσα σ\’ ένα καταπράσινο περιβάλλον προσφέρονται οι Αγγλικοί Κήποι (Englischer Garten), από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα του κόσμου, όπως και το Ολυμπιακό Πάρκο στην περιοχή Oberwiesenfeld, με τον περίφημο Ολυμπιακό Πύργο (ύψους 291 μ.).

Αλλά και για ξέφρενες νυχτερινές εμπειρίες, το Μόναχο είναι επίσης ο απόλυτος προορισμός – η βαυαρική πόλη θεωρείται η πιο νεανική και κεφάτη πόλη της χώρας και φημίζεται για την ποικιλία της διασκέδασης που προσφέρει.

Λαογραφικό Μουσείο Werdenfels

\"Το

Το εκθαμβωτικό εσωτερικό του κάστρου Schloss Hohensch- wangau.

Το Mουσείο Werdenfels στο Garmisch-Partenkirchen είναι από τα πληρέστερα Λαογραφικά Μουσεία της Βαυαρίας. Στεγάζεται σ\’ ένα παραδοσιακό πενταώροφο κτίριο και στα 900m² του χώρου εκτίθενται αντικείμενα που σχετίζονται με τη λαϊκή παράδοση της περιοχής, όπως ξυλόγλυπτα, πίνακες ζωγραφικής, οικιακά σκεύη, αποκριάτικες μάσκες, αγροτικά εργαλεία και τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Museum Werdenfels: Ludwigstr. 47, 82467 Garmisch-Partenkirchen Τηλ. 0049 88212134, Fax. 0049 8821 9378266, www.werdenfels-museum.de. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 ? 17:00, Δευτέρα κλειστά. Τιμή εισιτηρίου 2,5 €

Ψώνια και dolce vita
Στις λεωφόρους Maximilian-strasse, Residenzstrasse και Theatinerstrasse υπάρχουν πολλοί επώνυμοι οίκοι μόδας (Gucci, Chanel, Dior, κλπ.), ενώ λιγότερο ακριβά εμπορικά καταστήματα (C&A, Kaufhof) βρίσκονται στις οδούς Neuhausers-trasse και Kaufingerstrasse.

\"

Το Schloss Linderhof είναι το μικρότερο σε έκταση ανάκτορο του Λουδοβίκου Β\’.

Στην πίσω πλευρά της εκκλησίας Peterskirche βρίσκεται η υπαίθρια λαϊκή αγορά Viktua-lienmarkt. Εδώ θα βρείτε από ψωμιά, φρούτα, αλλαντικά και τυριά (πολλά απ\’ αυτά είναι βιολογικά) μέχρι λουλούδια, ποτά και βότανα.

Το Cafe-Delicatessen-Restaurant «Dallmayr», στην παλιά πόλη, λειτουργεί συνεχώς από το 1700 και φημίζεται για τον μυρωδάτο καφέ και τις υπέροχες σοκολάτες του. Στην παλιά πόλη αναζητήστε επίσης τις μπιραρίες «Hofbraeuhaus» και «Lowenbrchukeller», όπως και το «Fuenf Hofe», ένα τεράστιο αστικό μπλοκ συνολικού εμβαδού 48.000 τ.μ. με στιλάτες μπουτίκ, εστιατόρια, κλαμπ και γκαλερί-μουσείο.

\"Το

Το κάστρο Neuschwanstein σχεδιάστηκε από τον διάσημο σκηνογράφο Christian Yuang.

Τα τρία παραμυθένια κάστρα της Βαυαρίας

Με μεσαιωνική προσωπικότητα και αρχιτεκτονήματα εποχής, η Fussen βρίσκεται στα όρια μιας καταπράσινης κοιλάδας, σε υψόμετρο 805 μ. Πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της Νότιας Βαυαρίας, η ατμοσφαιρική κωμόπολη καμαρώνει για τη θέση της πάνω στη Ρομαντική Οδό (Romantische Strasse), την ειδυλλιακή βαυαρική διαδρομή των 370 χλμ., που ξεκινά από την πόλη Wurzburg και τελειώνει εδώ στην Fussen.

Ο πιο σημαντικός όμως λόγος, που τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στη Fussen, είναι τα δυο φημισμένα κάστρα του παραμυθιού, το Schloss Hohenschwangau και το Schloss Neuschwanstein, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Είτε πεζή (περπατάτε για 3 χλμ.), είτε με τα μικρά τουριστικά λεωφορεία, μπορείτε να προσεγγίσετε αρχικά το Schloss Hohensc-hwangau, το πρώτο της «τριλογίας» των βαυαρικών κάστρων.

\"

Το Νέο Δημαρχείο (Neues Rathaus) είναι το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Κτισμένο από τον βασιλιά Μαξιμιλιανό Β΄ (1832) στο ψηλότερο σημείο ενός δασωμένου βράχου, σε υψόμετρο 895 μ., το νεογοτθικού ρυθμού Schloss Hohenschwangau ξεπροβάλλει εντυπωσιακά μέσα από το πράσινο μανδύα της τοπικής πληθωρικής φύσης. Στο Hohensc- hwangau έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β΄, αφού στο κιτρινόχρωμο κάστρο πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Μόλις 2 χλμ. μακριά από το Schloss Hohenschwangau, ξεπροβάλλει πάνω από τη χαράδρα Pellat η μυστηριακή σιλουέτα του διασημότερου κάστρου της Βαυαρίας, του Schloss Neuschwanstein. Κτισμένο από τον βασιλιά Λουδοβίκο Β΄ δεσπόζει στο μέσο ενός υποβλητικού τοπίου σε υψόμετρο 965 μ. και καθηλώνει με την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια των εσωτερικών του χώρων.

\"

Το μπαρόκ παλάτι Nymphenburg ήταν η κύρια θερινή κατοικία των ηγεμόνων της Βαυαρίας.

Το κάστρο Neuschwanstein είχε ως πρότυπο τον πύργο Wartburg της Θουριγγίας και σχεδιάστηκε από τον διάσημο σκηνογράφο Christian Yuang, που επιμελήθηκε και το κάστρο Linderhof. Το πιο φημισμένο επίτευγμα του εκκεντρικού Βαυαρού βασιλιά χαρακτηρίζεται από ένα συνονθύλευμα αρχιτεκτονικών τεχνοτροπιών και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του Walt Disneys Fantasyland Castle. Δυστυχώς, ο Λουδοβίκος Β΄ δεν ευτύχησε να δει ολοκληρωμένο το ονειρικό κάστρο του, αφού πέθανε λίγο πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, που διήρκεσε 17 χρόνια (1859-1886).

Η γνωριμία με τα τρία φημισμένα κάστρα της Βαυαρίας ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο Schloss Linderhof, το μικρότερο σε έκταση -αλλά και το πλέον μεγαλοπρεπές- ανάκτορο του Λουδοβίκου Β\’. Το τεράστιο πάλλευκο οικοδόμημα, που αποπερατώθηκε το 1878, στέκεται αγέρωχο σε υψόμετρο 912 μ., εκτελώντας χρέη βιγλάτορα στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στον οικισμό Oberammergau και την κωμόπολη Garmisch-Partenkirchen (το Linderhof βρίσκεται 13 χιλιόμετρα δυτικά του Oberammergau και 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Garmisch). Εμφανέστατη είναι η γαλλική επιρροή στην αρχιτεκτονική και στα διακοσμητικά χαρακτηριστικά του Schloss Linderhof. Το βαυαρικό κάστρο αντιγράφει πιστά το παλάτι των Βερσαλλιών (όπως και οι κήποι του), ενώ η εσωτερική μπαρόκ διακόσμησή του με την απίστευτη χλιδή, καταδεικνύει τη μεγάλη επίδραση που είχε δεχτεί ο Λουδοβίκος Β\’ από τον Γάλλο βασιλιά -και συνονόματό του- Λουδοβίκο ΙΔ΄.

\"

Οι θιασώτες της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW ?και όχι μόνο? πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το Μουσείο BMW.

Τουριστικοί προορισμοί

Αποχαιρετώντας το Μόναχο με κατεύθυνση τον Νότο, σε απόσταση μιάμισης ώρας από το κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας, σας καρτερά ο ορεινός παράδεισος των βαυαρικών Αλπεων, με πανέμορφα χωριά, καταπράσινες βουνοπλαγιές, κοσμοπολίτικα θέρετρα και παραμυθένια βασιλικά κάστρα.

Καθ΄ οδόν, κάντε μια στάση στη λίμνη Starnberger See (30 χλμ. νότια του Μονάχου). Η γαλάζια «κουκίδα» της βαυαρικής φύσης συνιστά για τους κατοίκους του Μονάχου έναν αγαπημένο προορισμό για μια σύντομη ημερήσια εξόρμηση. Η γνωριμία με το οικοσύστημα της λίμνης Starnberger See (βρίσκεται σε υψόμετρο 585 μ. και έχει μήκος 21 χλμ.) σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Δασωμένοι ορεινοί όγκοι υποκλίνονται στις δαντελωτές όχθες της γαλήνιας λίμνης, μεγαλόπρεπα βασιλικά ανάκτορα (Berg, Possenhofen, Tutzing, Bernried) βρίσκονται διάσπαρτα στη δυτική της πλευρά, ενώ από την προβλήτα του παραλίμνιου τουριστικού οικισμού Starnberger, μικρά πλοιάρια πραγματοποιούν όλο σχεδόν τον χρόνο τον γύρο της λίμνης.

\"

Η στήλη με το χρυσό άγαλμα της Παναγίας της πλατείας Marienplatz αποτελεί ένα δημοφιλή σημείο συνάντησης των ντόπιων.

Λίγο πιο μακριά, στην καρδιά των βαυαρικών Αλπεων (περίπου 110 χλμ. νοτιοδυτικά του Μονάχου), τρεις κωμοπόλεις (Oberammergau, Garmisch-Partenkirchen, F­ussen) μονοπωλούν το ενδιαφέρον και την προτίμηση των τουριστών – η καθεμία για τους δικούς της λόγους.

Κτισμένος στους πρόποδες των Αλπεων, ο οικισμός Oberammergau είναι διάσημος για δύο λόγους: για τις παραδοσιακές κατοικίες με τις ζωγραφισμένες προσόψεις τους και για την αναπαράσταση των Θείων Παθών, που πραγματοποιείται εδώ κάθε δέκα χρόνια, εξαιτίας ενός τάματος που έκαναν οι κάτοικοι το 1633 για να γλιτώσουν από την πανούκλα (η επόμενη αναπαράσταση θα γίνει το 2020).

\"Μπορείτε

Μπορείτε να ξεναγηθείτε στην παλιά πόλη του Μονάχου και με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο.

Περπατήστε στους δρόμους του κουκλίστικου Oberammergau και αμέσως θα μεταφερθείτε νοερά στον ονειρικό κόσμο ενός εικονογραφημένου παραμυθιού. Υπέροχες συνθέσεις ζωγραφικής με φωτεινά χρώματα υπάρχουν αποτυπωμένες στις προσόψεις των περισσότερων σπιτιών και κτιρίων του χωριού – τα θέματά τους είναι παρμένα από τοπικούς μύθους, θρύλους και παραμύθια, από την τοπική θρησκευτική παράδοση και τη βουκολική ζωή των ντόπιων. Αυτή η εντυπωσιακή τεχνοτροπία ζωγραφικής αναπτύχθηκε στη Νότια Βαυαρία κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα και έγινε γνωστή με την ονομασία Luftmalerei.

Σε απόσταση 20 χλμ. νότια του Oberammergau, η πινακίδα στην είσοδο της κωμόπολης σας καλωσορίζει στη χιονοδρομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, στο πανέμορφο Garmisch-Partenkirchen. Κτισμένο σε υψόμετρο 720 μ., στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής των γερμανικών Αλπεων (Zugspitze, 2.964 μ.), είναι το δημοφιλέστερο θέρετρο της Γερμανίας και ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη. Εδώ κτυπά η καρδιά του γερμανικού χειμερινού τουρισμού.

\"Βαυαρία:

Πριν από το 1936, στην περιοχή υπήρχαν δυο μικροί οικισμοί, το Garmisch και το Partenkirchen, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου το ένα από το άλλο.

Με αφορμή, όμως, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, τα δύο χωριά ενώθηκαν και έκτοτε αποτελούν έναν ενιαίο οικισμό. Με υποδειγματική τουριστική υποδομή, εκπληκτική ορεινή φύση και τρεις πίστες σκι, το Garmisch-Partenkirchen είναι σήμερα ένας κοσμοπολίτικος προορισμός που προσελκύει περισσότερους από 700.000 επισκέπτες ετησίως.

Η τεχνοτροπία Luftmalerei
Θαυμάζοντας τις πολύχρωμα ζωγραφισμένες προσόψεις των σπιτιών της Βαυαρίας, έχετε την αίσθηση πως ξεφυλλίζετε τις σελίδες ενός εικονογραφημένου βιβλίου παραμυθιών. Η τεχνοτροπία ζωγραφικής Luftmalerei εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα, πρώτα στη Βόρεια Ιταλία και τη Νότια Γερμανία (αρχικά στη διακόσμηση προσόψεων μπαρόκ κτιρίων). Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η χρήση της επεκτάθηκε και στο Τιρόλο της Αυστρίας. Οι ζωγραφιές Luftmalerei αποτελούσαν ένδειξη πλούτου και ευμάρειας για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, ενώ τα θέματα που απεικόνιζαν οι εμπνευσμένοι λαϊκοί ζωγράφοι ήταν κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου, βουκολικές αναπαραστάσεις από τη ζωή της υπαίθρου και απλές σκηνές καθημερινότητας.

Διαμονή

Μόναχο
Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας συστήνονται τα ξενοδοχεία «Βayerischer Hof» (0049 89 212000, www.bayeris-cherhof.de), «Hotel Advokat» (0049 89 216310, www.hotel-advokat.de), «The Charles» (00 89 544555, www.charles-hotel.de) «Mandarin Oriental» (0049 89 290980, www.mandar-inoriental.com/munich), «Hotel Vier Jahreszeiten Kempinksi Munich» (0049 89 21252799, www.kempinski.com/en/munich).

Garmisch-Partenkirchen
Αν επιλέξετε την κωμόπολη Garmisch-Partenkirchen για να διανυκτερεύσετε, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα ξενοδοχεία «Hotel Garmischer Hof» (0049 8821 9110, www.garmischer.hof.de), «Hotel Zugspitze» (0049 8821 9010 www.hotel-zugspitze.de), «Hotel Oberm­hle» (0049 8821 7040, www.hoteloberm­hle.de) και «Hotel Alpina» (0049 8821 7830 www.alpina-gap.de).

Oberammergau
Στον οικισμό Oberammergau προτείνονται τα παραδοσιακά ξενοδοχεία «Hotel Alte Post» (0049 8822 9100, www.altepost.com), «Hotel Bold» (0049 8822 9120, www.hotel-boeld.de) και «Hotel Wittelsbach» (0049 8822 9280, www.hotelwittelsbach.de).

Φαγητό

Μόναχο
Για αυθεντική βαυαρική κουζίνα προτιμήστε το γραφικό κελάρι «Rats-keller Muenchen», το εστιατόριο «Weis-ses Brauhaus», το κομψό εστιατόριο «Koenigshof» και το εστιατόριο «Τantris».

Garmisch-Partenkirchen
Για να δοκιμάσετε πιάτα της τοπικής κουζίνας προτείνονται τα εστιατόρια «Isi\’s Golden Engel», «Brau-stuberl», «Zir-bel» και «Spago».

Fast Info

Βαυαρική γαστρονομία
Η τοπική κουζίνα της Βαυαρίας βασίζεται κυρίως στο κρέας και πολλά από τα πιάτα της δεν σερβίρονται σε άλλες περιοχές της Γερμανίας. Δοκιμάστε λευκά λουκάνικα (Weis- swurst) με μουστάρδα και Brezel, συκώτι πατέ (Leberkase), ψητό κοτόπουλο γεμιστό με συκώτι χήνας, σνίτσελ (Schnitzel), πατατοκεφτέδες (Knodel), ελάφι με πατατοσαλάτα, βραστό βοδινό (Tafel-spitz), χειροποίητα μακαρόνια με κρέας και βραστά λαχανικά (Spezl) και αγριογούρουνο Βαυαρίας (Schwein-shaxe). Μην παραλείψετε στο δείπνο σας να παραγγείλετε μια Augustiner ή μια Paulaner, τις εμβληματικές μπίρες της Βαυαρίας..

Fast Info

Απαραίτητα έγγραφα
Αν ταξιδέψετε ως την Βαυαρία με δικό σας όχημα, εκτός από το διαβατήριο (ή την αστυνομική ταυτότητα με τους λατινικούς χαρακτήρες), θα χρειαστείτε επίσης την άδεια κυκλοφορίας, την άδεια οδήγησης και την διεθνή κάρτα ασφάλισης του οχήματος (εκδίδεται από την ασφαλιστική εταιρία).

Γραφεία Τουρισμού
Στο Γραφείο Τουριστικών πληροφοριών του Garmisch-Partenkirchen μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μέσα συγκοινωνίας, τα αξιοθέατα και όλες τις χειμερινές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Γραφείο Τουρισμού Garmisch-Partenkirchen / Public Relations: 0049 8821 180411, 0049 8821 180455, www.garmisch-partenkirchen.de.

Τι να αγοράσετε
Υπέροχα ξυλόγλυπτα αντικείμενα, ρολόγια τοίχου με κούκο, μάλλινα ενδύματα, είδη μεταλλοτεχνίας και κεραμικής, τοπικά αλκοολούχα ποτά, κομψές μινιατούρες βαυαρικών κάστρων, παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες, διάφορα προϊόντα χειροτεχνίας και διακοσμητικά ποτήρια μπίρας.

Fast Info

Τα παραμυθένια κάστρα της Βαυαρίας
Τα τρία κάστρα είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 – 18:00 (Απρίλιο – Σεπτέμβριο) και 10:00 ? 16:00 (Οκτώβριο – Μάρτιο).

  • Schloss Hohenschwangau: τηλ.: 0049 8362 930830. Τιμή εισιτηρίου: 9 €.
  • Schloss Neuschwanstein: τηλ.: 0049 8362 930830. Τιμή εισιτηρίου: 9 €. Σε περίπτωση που βγάλετε ενιαίο εισιτήριο και για τα δυο κάστρα, πληρώνετε 17€.
  • Schloss Linderhof: τηλ.: 0049 8822 92030. Τιμή εισιτηρίου: Απρίλιο – Σεπτέμβριο 7 €, Οκτώβριο – Μάρτιο 6 €.

Έθνος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook