Μία θαυμάσια έκπληξη επιφύλαξαν σήμερα στο Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη οι μαθητές του τμήματος Γ’ 3 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου.

Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Αθανασίου αναβίωσαν το αρχαίο ελληνικό έθιμο της χελιδόνας τραγουδώντας «Τα κάλαντα της Άνοιξης» και προσφέροντας ανοιξιάτικα λουλούδια στο Δήμαρχο.

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ
και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν χιονίσεις κι αν φλεβίσεις,
πάλι άνοιξη θ' ανθίσεις...


Ο Δήμαρχος συνομίλησε μα τα παιδιά και τη δασκάλα τους σχετικά με το έθιμο και τις ρίζες του, ευχαρίστησε και συνεχάρη την κ. Αθανασίου αλλά και τα παιδιά για αυτή την τόσο όμορφη πρωτοβουλία τους και συμφώνησαν να διοργανωθεί μια ευρύτερη γιορτή του ίδιου χαρακτήρα την επόμενη άνοιξη σε συνεργασία με όλους τους μαθητές των σχολείων.

Στη συνέχεια οι μαθητές συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους περιδιάβηκαν την πόλη τραγουδώντας τα «Ανοιξιάτικα Κάλαντα» προκαλώντας έκπληξη αλλά και ενθουσιασμό στους κατοίκους.

«Τα Κάλαντα της Άνοιξης» ή «Τα Χελιδονίσματα»

"Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα.

Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια.

Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη"