Το πρώτο βήμα για την κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου και την δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον Δήμο Χανίων αποτελεί η έγκριση της σύστασης του Κέντρου Υγείας από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης,Οικονομικών και Υγείας.

Στην θετική αυτή εξέλιξη αναφέρθηκαν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Χανίων κ.Μ.Σκουλάκης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ.Χ.Δουλγεράκης, ο σύμβουλος του δήμου σε θέματα υγείας κ.Γ.Αρχοντάκης και η αντιδήμαρχος Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη.

Για προσωπικό στοίχημα και όνειρο πολλών δεκαετιών, που σταδιακά υλοποιείται, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων, αναφερόμενος στην ανέγερση του Κέντρου Υγείας, αστικού τύπου.

«Πρόκειται για ένα έργο, που εδώ και δύο περίπου δεκαετίες ήθελα να επιτύχω για τον τόπο μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συνεργάτες του, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το εν λόγω έργο και να δοθεί το «πράσινο φως» για την ανέγερση της συγκεκριμένης δομής.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να προετοιμαστεί από πλευράς Δήμου ο φάκελος των μελετών και να ενταχθεί το έργο στο Ε.Σ.Π.Α., ενώ έχω λάβει τη διαβεβαίωση ότι οι απαιτούμενες πιστώσεις είναι ήδη δεσμευμένες», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Διοικητή, Χαράλαμπο Δουλγεράκη, και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου, καθώς και τους συνεργάτες του για τις προσπάθειες τους.

Μάλιστα, ο κ. Σκουλάκης απέδωσε μεγάλη σημασία και στο γεγονός ότι από την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιρίων θα διαμορφωθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου έκτασης 6 περίπου στρεμμάτων, για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως αυτή του παλαιού Νοσοκομείου, που σήμερα ασφυκτιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τα συνολικά 10 στρέμματα που θα \”απελευθερωθούν\” και θα διατεθούν για την υλοποίηση του έργου, τα 4 θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του κτηρίου του Κέντρου Υγείας και τα υπόλοιπα 6 για τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου που θα φιλοξενεί πάρκο αναψυχής και παιδική χαρά.

Η διαμόρφωση ενός τέτοιου χώρου αποτελεί σημαντική πτυχή του συνολικού έργου και αναμένεται να αποτελέσει ανάσα πνοής και αναζωογόνησης για την πόλη.

Για επιτυχή επισφράγιση ενός αγώνα, που κράτησε ένα περίπου χρόνου, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης, τονίζοντας ότι η συνεργασία του Νοσοκομείου με τον Δήμο Χανίων αποτελούσε χρέος για την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, ο κ. Δουλγεράκης, χαρακτήρισε δύσκολο επίτευγμα τόσο την υπογραφή του νέο Οργανισμού για τη σύσταση του Κέντρου Υγείας όσο και τη δέσμευση των απαιτούμενων πιστώσεων.

«Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι το Γενικό Νοσοκομείο, όπως προβλέπεται στην Απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Δουγλεράκης, διευκρινίζοντας ότι ενδέχεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Χανίων, προκειμένου να αναλάβουν οι υπηρεσίες του την υλοποίηση του έργου.

Στη δυσκολία του εγχειρήματος αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Χανίων σε θέματα υγείας, Γεώργιος Αρχοντάκης, τονίζοντας ότι η επιμονή και η προσπάθεια του Δημάρχου Χανίων οδήγησαν στο αίσιο αποτέλεσμα.

Αναλυτικότερα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία υπεγράφει την 1η Μαρτίου, αναφέρονται τα εξής :

«Συνιστάται Κέντρο Υγείας ( Κ.Υ. ) στην αστική περιοχή του Δήμου Χανίων, νομού Χανίων, ως αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Γ.Ν. Χανίων, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με έδρα το Δήμο Χανίων
2. Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Χανίων οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 1397/ 1983 «Εθνικό σύστημα υγείας» (ΦΕΚ 143 Α΄) «

Ο προυπολογισμός ανέγερσης του Κ.Υ. ανέρχεται σε 3.750.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το κόστος λειτουργικών εξόδων σε 200.000 ευρώ ετησίως και 800.000 ευρώ ετησίως θα είναι το κόστος μισθοδοσίας για τις παρακάτω θέσεις γιατρών και νοσηλευτών.

Ι. ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥΚΑ

Α΄)ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
– Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας 5
– Παιδιατρικής 2
Β΄)ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
Οδοντίατροι 2
-Ακτινοδιαγνωστικής 1
-Μικροβιολογίας 1
-Καρδιολογίας 1
ΣΥΝΟΛΟ 12

ΙΙ. ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

1.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ : Τρεις ( 3 ) θέσεις. ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ – ΤΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ : Μία ( 1 ) θέση. ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΜΑΙΩΝ – ΜΑΙΕΥΤΩΝ : Μία ( 1 ) θέση. ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:Μία ( 1 ) θέση
ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ:Μία ( 1 ) θέση.ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ:Δύο ( 2 ) θέσεις.ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:Δύο ( 2 ) θέσεις

2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ
ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ:Δύο ( 2 ) θέσεις.ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ:Δύο ( 2 ) θέσεις

3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ

ΚΛΑΔΟΣ ΥΕ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ:Μία ( 1 ) θέση ( Γενικών καθηκόντων ).ΚΛΑΔΟΣ ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:Δύο ( 2 ) θέσεις ( Μεταφορέων ασθενών )

Στην ίδια απόφαση καθορίζεται πως για τις ανάγκες του Κ.Υ. μπορούν να δημιουργηθούν και αποκεντρωμένα ιατρεία στις αποκεντρωμένες περιοχές του Δήμου Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, με την συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ανάβει το πράσινο φως και για την εξεύρεση των χρημάτων για την κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου, καθώς σε τμήμα του οικοπέδου του θα ανεγερθεί το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Στόχος με την λειτουργία του Κ.Υ., είναι να ελαχιστοποιηθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Χανίων για παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης (στα εξωτερικά ιατρεία ή ακόμη και στα επείγοντα) και να μπορέσει να αναπτύξει καλύτερα την παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης που είναι και ο βασικός του ρόλος.

Δείτε εδώ ολόκληρη την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook