Ως «πρόταση οπισθοδρόμησης» απορρίπτει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος τις τον «άμεσο ή συγκαλυμμένο» κρατικό έλεγχο στο τραπεζικό τοπίο. «Οι μεγάλες τράπεζες της χώρας μπορούν να πορευθούν μόνες τους» υποστήριξε, σημειώνοντας όμως ότι «ο συγκερασμός δυνάμεων και η ένωση δεξιοτήτων προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια υποκαταστήματος της Eurobank στη Βούλα, ο Ν.Νανόπουλος τόνισε ότι «ιδέες για κρατικό έλεγχο, άμεσο ή συγκαλυμμένο, του τραπεζικού συστήματος ισοδυναμούν με πρόταση οπισθοδρόμησης. Η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ένα άλμα προς το κρατικιστικό παρελθόν, αλλά προς το ανταγωνιστικό μέλλον».

Ο ρόλος των ιδιωτών μετόχων, υποστήριξε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαξιωθεί, λέγοντας πως «η παρουσία τους αποτελεί εγγύηση για μια διαφανή, λειτουργική και αποτελεσματική σχέση ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και την υγιή ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη».

«Μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης, οι μέτοχοι των τραπεζών, όχι μόνο οι μεγάλοι αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι, υπέστησαν τεράστια ζημία με δραματική απαξίωση της περιουσίας τους, καθώς οι τράπεζες επωμίστηκαν, χωρίς να έχουν υπαιτιότητα, το βαρύ κόστος της απαξίωσης του χρέους του ελληνικού κράτους», πρόσθεσε ο κ.Νανόπουλος.

Σχετικά με το θέμα των τραπεζικών πελατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε ότι «εξετάζουμε κάθε περίπτωση προβλήματος χρέους ξεχωριστά, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα προγράμματα διευκόλυνσης των πελατών μας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους, ή ακόμα και στην αναδιάρθρωση του χρέους τους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Ο Ν.Νανόπουλος ανέφερε ότι η Eurobank έχει προχωρήσει «σε κάποιας μορφής ρύθμιση σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 25.000 πελάτες ενώ παράλληλα δεν έχουμε σταματήσει να εξετάζουμε με θετικό πνεύμα δημιουργικές επενδυτικές προτάσεις». «Δεν υπάρχει όμως ένα μοντέλο που να κάνει για όλους, και κατά συνέπεια, γενικές ρυθμίσεις δυσκολεύουν μάλλον παρά βοηθούν» σημείωσε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook