Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία συνεδριάζει εντός της ημέρας για να αποφασίσει τα επόμενά της βήματα. Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη στον Οίκο Ναύτου.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της δηλώνει αντίθετη με την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και με την επιχειρούμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς έκανε λόγο για διάλυση της ναυτιλίας, ενώ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά είπε ότι αυτό που επιχειρείται «είναι η αρπαγή της περιουσίας και των εισφορών των ασφαλισμένων ναυτικών, προκειμένου να καταργηθούν κεκτημένα δικαιώματά τους».

Ο κ.Χαλάς είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα πολιτικό πρόσωπο, που θα αναλάβει την ηγεσία ενός αυτόνομου υπουργείου για τη ναυτιλία και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ναυτικών, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις της ναυτεργασίας.

Η ΠΝΟ ζητά, επίσης, να διατηρήσει την αυτοτέλειά του το ΝΑΤ με άμεση επιχορήγησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσουν οι περικοπές των συντάξεων, ενώ ζητά τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών), που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος.

Συνεχίζεται η κατάληψη στον Οίκο Ναύτου

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον Οίκο Ναύτου συνεχίζουν την κατάληψη του κτιρίου της υπηρεσίας στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά.

Την Τρίτη θα εξυπηρετούνται μόνο τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής προτεραιότητας.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξη, από 1ης Απριλίου, του ιατροφαρμακευτικού φορέα των ναυτικών στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).