Το Επιμελητήριο Ηρακλείου επισκέφθηκε σήμερα (Τρίτη, 6/3/2012) το μεσημέρι ο Πρέσβης του Μπαγκλαντές στην Αθήνα, κ. Muhammad Azizul Haque.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του ξένου διπλωμάτη στο Ηράκλειο, όπου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου τον υποδέχθηκε ο Α’ Αντιπρόεδρος, κ. Μηνάς Μελισσείδης.

Κύριος στόχος της επίσκεψής του ήταν να ενημερωθεί για τις δυνατότητες σύσφιγξης εμπορικών συναλλαγών Κρήτης και Μπαγκλαντές.

Αρχικά, ο κ. Haque ενημέρωσε τον κ. Μελισσείδη σχετικά με τα προϊόντα που εξάγει το Μπαγκλαντές, όπως ρύζι, ενδύματα, υφάσματα, είδη λαϊκής τέχνης, φαρμακευτικά προϊόντα, κεραμικά, κατασκευή πλοίων, ζάχαρη, προϊόντα από δέρμα, κατεψυγμένα τρόφιμα κ.α.

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για ξένους επενδυτές στο Μπαγκλαντές καθότι διατίθενται έτοιμες εγκαταστάσεις τόσο εντός όσο και εκτός οικονομικών ζωνών, και η γραφειοκρατία δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο κ. Μελισσείδης ενημέρωσε με τη σειρά του τον ξένο διπλωμάτη για τις δυνατότητες εξαγωγής των προϊόντων της Κρήτης, και ιδιαίτερα του Ν. Ηρακλείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για το ελαιόλαδο, το οποίο ο Πρέσβης του Μπαγκλαντές θεωρεί ότι έχει θέση στην αγορά της χώρας του, ωστόσο οι καταναλωτές δεν το γνωρίζουν και δεν ξέρουν να το χρησιμοποιούν στη μαγειρική αφού πιο διαδεδομένο είναι το φοινικέλαιο. Όπως τόνισε, αυτό οφείλεται σε έλλειμμα στο μάρκετινγκ του συγκεκριμένου προϊόντος στο Μπαγκλαντές.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι θα ήταν καλύτερα να έρθει σε επαφή το Επιμελητήριο Ηρακλείου τόσο με το Προξενείο του Μπαγκλαντές στην Αθήνα όπως επίσης και με το Επιμελητήριο στο Μπαγκλαντές, προκειμένου να διαπιστωθούν σε πρώτη φάση οι ζητήσεις και προσφορές προϊόντων / υπηρεσιών από κάθε περιοχή και να διερευνηθεί κατά πόσον αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη πλευρά. Το επόμενο βήμα, όπως συμφώνησαν, θα είναι η διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για σύσφιγξη των εμπορικών συναλλαγών αποτελεί η ίδρυση της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2009.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook