Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χιονοστιβάδα στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν και δεκάδες άλλοι μπορεί να έχουν παγιδευτεί κάτω από το χιόνι, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
Η χιονοστιβάδα, η οποία προκλήθηκε από μία απότομη αύξηση της θερμοκρασίας έπειτα από πολυήμερες, ισχυρές, χιονοπτώσεις, κάλυψε χθες το βράδυ ένα χωριό της περιοχής Σεκάι, στα όρη της επαρχίας του Μπαντακσάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επαρχίας αυτής Αμπντούλ Ραούφ Ράσεχ.

«Τριάντα επτά πτώματα, μεταξύ των οποίων σοροί γυναικών και παιδιών, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στο χιόνι», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι φοβάται πως τα σωστικά συνεργεία θα βρουν θαμμένα στο χιόνι τα πτώματα ακόμη αρκετών δεκάδων κατοίκων του χωριού αυτού. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για την ανεύρεση των εγκλωβισμένων στο χιόνι, προσέθεσε ο Ράσεχ, σημειώνοντας ότι έξι τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο στο Τατζικιστάν, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά, για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο φετινός χειμώνας είναι ο πιο σκληρός στο Αφγανιστάν εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ράσεχ, περίπου 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στο Μπαντακσάν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Από τους 80 νεκρούς, οι 35 ήταν παιδιά, τα οποία πέθαναν από πνευμονία μέσα σε δύο ημέρες στα τέλη του Φεβρουαρίου. Παρά τη διεθνή βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων που δίδεται ετησίως στο Αφγανιστάν, η χώρα αυτή, η οποία μαστίζεται εδώ και 30 χρόνια από πόλεμο -την τελευταία δεκαετία μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τους αντάρτες που καθοδηγούνται από τους Ταλιμπάν- παραμένει μία από τις πιο φτωχές του κόσμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook