Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι όπως όλα δείχνουν το μεγάλο θύμα του αντιγερμανικού κλίματος αλλά και των αναταραχών που πιστεύουν οι Γερμανοί ότι επικρατούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη διεθνή έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου.

Η πτώση στις κρατήσεις ξεπερνά το 35% από τη γερμανική αγορά, παρά τις προσπάθειες ακόμη και των Γερμανών τουρ οπερέιτορς, όπως η TUI και η Thomas Cook, που καλούν τους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας, που είναι \”φιλόξενος, ασφαλής και φθηνός προορισμός\”. Πιστεύουν ότι δεν θα έχουμε ούτε φαγητό να τους ταΐσουμε

\”Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ άσχημο\”, είπε στην εφημερίδα \”Πατρίδα\” ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης, ο οποίος βρίσκεται στην έκθεση του Βερολίνου.

Ο ίδιος σημείωσε: \”Η πτώση στις κρατήσεις για την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα, ξεπερνάει το 35%. Οι Γερμανοί φοβούνται ότι δεν τους θέλουμε ως τουρίστες, ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από εσωτερικές αναταραχές στις διακοπές τους και ότι έχουμε ακόμη και ελλείψεις σε τρόφιμα και δεν θα έχουν να φάνε\”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπαράκη, οι πράκτορες ζητούν μείωση τιμών, από 15%-30%, ενώ γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα και έστω την τελευταία στιγμή να έλθουν τουρίστες στη χώρα μας το καλοκαίρι. Ο ίδιος είπε ότι η πτώση στις κρατήσεις από την Αγγλία είναι 18%, από Ολλανδία 40%, ενώ οι αγορές της Ιταλίας και της Αυστρίας έχουν σχεδόν \”εξαφανιστεί\”.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Μανόλης Μανούσος, ανέφερε: \”Εδώ στο Βερολίνο, το κλίμα είναι πολύ άσχημο από τους Γερμανούς. Ετοιμάζεται μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση\”.

Ανάλογες ήταν οι επισημάνσεις και του προέδρου της Ενωσης Ξενοδοχείων Ανδρέα Μεταξά, ο οποίος σχολίασε: \”Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα και αυτή αποτυπώνεται στη μεγάλη μείωση των κρατήσεων. Γίνονται προσπάθειες να αλλάξει το κλίμα\”.

Οι ακραίες εκφράσεις κατά των Eυρωπαίων βλάπτουν τον τουρισμό

Τον κίνδυνο να πλήξει την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, η επιδείνωση του κλίματος που δημιουργούν οι ακραίες εκφράσεις κατά των Ευρωπαίων, και δη των Γερμανών, επισήμανε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης σημείωσε πως αντίστοιχες δυσκολίες δημιουργούνται τόσο στις προσπάθειές μας για την αύξηση των εξαγωγών, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων, συμπλήρωσε.

«Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η ελληνική Πολιτεία πρέπει να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό» τόνισε ο ΣΕΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης και λειτουργίας του κοινού φορέα μάρκετινγκ με τη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο Σύνδεσμος και ο αντίστοιχος γερμανικός BTW συνεργάζονται για την από κοινού δρομολόγηση δράσεων με σκοπό τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Πατρίς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook