Αποφασισμένη να «οργώσει» τη Βρετανία για μια ακόμα φορά εμφανίζεται η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ξεκίνησε την πεντάμηνη περιοδεία της σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την άνοδό της στο θρόνο.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας της, το Λέστερ. Η περιοδεία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας.

Θα προηγηθούν επισκεψεις σε διάφορες πόλεις, κατά μήκος και κατά πλάτος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, στις 27 Ιουλίου, η Ελισάβετ θα κηρύξει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Οι εορτασμοί για τα 60 χρόνια, γνωστοί ως «Αδαμάντινο Ιωβηλαίο», περιλαμβάνουν σειρά εκδηλώσεων στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, όπως και στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες η ίδια είναι αρχηγός του κράτους.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Στα 60 χρόνια της βασιλείας της, η Ελισάβετ έχει δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε 13 πρωθυπουργούς με πρώτο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ (1952-55).

Έχει επίσης δει να σχηματίζονται κυβερνήσεις στο όνομά της από 11 πρωθυπουργούς στον Καναδά, 12 στην Αυστραλία και 14 στη Νέα Ζηλανδία.

Έχει επίσης συναντηθεί με 12 προέδρους των ΗΠΑ: από τον Χάρι Τρούμαν μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στις 6 Μαΐου 1994 εγκαινίασε -μαζί με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν- το τούνελ που ένωσε οριστικά τη Βρετανία με τη Γηραιά Ήπειρο.

Εξακολουθεί να είναι αρχηγός 12 κρατών, μεταξύ αυτών ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Είναι επίσης η πρώτη Βρετανή μονάρχης που επισκέφθηκε την Ιρλανδία από τότε που κέρδισε –με πολύ αίμα- την ανεξαρτησία της.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτουν οι αριθμοί: είναι η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου: έκλεισε 60 χρόνια, ενώ η βασίλισσα Βικτωρία έμεινε στο θρόνο 63 χρόνια: από τις 20 Ιουνίου 1837 μέχρι το θάνατό της στις 22 Ιανουαρίου 1901.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook