ΤΗΝ καθολική αποδοχή του ελληνικού κοινοβουλίου συνάντησε η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και άλλοι 74 βουλευτές για αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες για όσους έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, υπουργοί, μέλη της κυβέρνησης, αλλά και έχουν υπηρετήσει το Δημόσιο από υψηλά αξιώματα τα τελευταία 38 χρόνια (από το 1974 έως το 2010), που ψηφίστηκε χθες επί της αρχής.

Η πρόταση νόμου προβλέπει υποχρεωτική ανάρτηση όλων των πόθεν έσχες στο διαδίκτυο, καθώς και παραίτηση από κάθε κυριότητα και δικαίωμα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, το οποίο έχει παραλειφθεί από τη δήλωση του πόθεν έσχες και μεταβίβασής του (κατάσχεσης) στο ελληνικό Δημόσιο, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί. Μόνη διαφοροποίηση υπήρξε από πλευράς ΚΚΕ που ενώ δεν είναι αντίθετο με τη λογική του σχεδίου νόμου, όπως διευκρίνισε ο Αντώνης Σκυλάκος, θα ψηφίσει \”παρών\”, μια και δεν θεωρεί ότι γίνονται τα απαραίτητα βήματα με το μεγαλύτερο ποσοστό της ανεπάρκειας της νομοθεσίας να παραμένει.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν να διαμορφώσουν από κοινού προτάσεις, σε ό,τι αφορά τον αναδρομικό επανέλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων που ανέλαβαν αξίωμα από το 1974 έως το 2010, την ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης στο διαδίκτυο και την πρόβλεψη να κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραλειφθεί στη δήλωση του πόθεν έσχες.

Mάλιστα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχεδίου στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαδικασίες που επιβάλλονται για την υιοθέτηση της πρότασης νόμου.

Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι \”θα θέλαμε αυτή η πρόταση να ψηφιστεί από τη Βουλή όχι ως πρόταση κόμματος ή της κυβέρνησης, αλλά όλων των βουλευτών\”, ενώ επισήμανε την ανάγκη να σταματήσει, όπως είπε, ο διασυρμός του πολιτικού κόσμου και του θεσμού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ώστε να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα φαινόμενα που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.

Εκ μέρους της ΝΔ μίλησε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Αν και αρχικά είχε πει ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία, γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις που έχει διατυπώσει ήδη από τον Μάιο του 2011, τελικά μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις και την πρόθεση για να συμπεριληφθούν εντός της πρότασης και οι επισημάνσεις της ΝΔ, αποφάσισε επί της αρχής να στηρίξει την πρωτοβουλία. Ο Κώστας Αϊβαλιώτης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, δήλωσε ότι η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εφόσον αυτή γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια, ενώ ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει αυτό το σχέδιο επί της αρχής. 

       

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook