Στην μείωση αυτών που λαμβάνουν την εξισωτική αποζημίωση θα προχωρήσει το ΥπΑΑΤ, ανακοίνωσε χθες 8/3 στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δριβελέγκας τονίζοντας πως ζήτησε τις προτάσεις των κτηνοτρόφων για το πώς και σε ποιους θα κατανεμηθούν τα χρήματα μετά τις περικοπές που προστάζει το νέο μνημόνιο.

«Περιμένουμε την άλλη εβδομάδα τις προτάσεις τους (ενν. των κτηνοτρόφων), έτσι ώστε αυτά τα χρήματα που είναι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού να πάνε στους πραγματικούς κτηνοτρόφους και θα πάνε. Οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Θα ωφεληθούν. Θα το δείτε», είπε ο κ. Γιάννης Δριβελέγκας ο οποίος ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη εκ μέρους της κυβέρνησης λέγοντας:

«Πράγματι, υπάρχει μείωση της εξισωτικής. Τι να πούμε, ψέματα; Σαράντα εκατομμύρια φέτος. Είναι η πραγματικότητα. Είχαμε να επιλέξουμε – και αναλαμβάνουμε την ευθύνη γι’ αυτό – μεταξύ της μείωσης της επιστροφής του Φ.Π.Α. από το 11% στο 7% και της φορολόγησης των αγροτών.

Μεταξύ αυτών των δυο επιλέξαμε τη μείωση της εξισωτικής. Το συζητήσαμε με τους κτηνοτρόφους. Και εδώ κάποιοι να μη θεωρούν ότι χτυπιούνται περισσότερο από τους κτηνοτρόφους, για να τους υπερασπιστούν», είπε στο πλαίσιο της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων».

ΠΑΣΟΚ

Σημειώνεται ότι ο κ. Ι. Δριβελέγκας αναφέρθηκε σε περικοπή της εξισωτικής κατά 40 εκατ. ευρώ ενώ στον εφαρμοστικό νόμο του νέου Μνημονίου αναφέρεται σε περικοπή 60 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα, πάντως, της μείωσης της εξισωτικής αποζημίωσης αναφέρθηκαν χθες στις τοποθετήσεις τους αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Βασίλης Έξαρχος ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον κ. Γιάννη Δριβελέγκα: «Γνωρίζετε τη χρησιμότητα των εξισωτικών αποζημιώσεων, ιδιαίτερα για τις περιοχές που έχουν και μεγάλο ποσοστό συμμετοχής του κτηνοτροφικού τομέα στο εισόδημα αυτών των περιοχών και των συγκεκριμένων νομών. Γνωρίζω ότι, τουλάχιστον παλαιότερα, σε αυτό το θέμα ήσασταν σύμφωνος.
Ροντούλης

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστέριος Ροντούλης άσκησε δριμεία κριτική τόσο στον κ. Β. Έξαρχο όσο και στη Νέα Δημοκρατία, τον πρόεδρό της κ. Αντ. Σαμαρά και τους βουλευτές της (μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος) οι οποίοι δήλωσαν ότι η ΝΔ θα «επιστρέψει» την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους αφού θα βρει και θα ανακοινώσει μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος.

«Η εξισωτική αποζημίωση του 2011 θα καταβληθεί με εθνικούς πόρους. Άρα, λοιπόν, έρχεται η κυβέρνηση με τον εφαρμοστικό και λέει, «θα περικόψω κατά 60.000.000 ευρώ την εξισωτική αποζημίωση», δηλαδή την αποζημίωση που δίδεται σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στις περιοχές αυτές. Ήμασταν οι πρώτοι που καυτηριάσαμε την πρακτική αυτή».

Και πρόσθεσε: «Βγήκε χθες ο κ. Σαμαράς και είπε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, θα προσπαθήσει με αντισταθμιστικό μέτρο να άρει την περικοπή αυτή. Ερώτημα: Γιατί δεν μας λέει ο κ. Σαμαράς ποιο είναι αυτό το αντισταθμιστικό δημοσιονομικό μέτρο τώρα; Ας μας πει ότι «εμείς αυτά τα 60.000.000 ευρώ που θα περικοπούν, θα τα βρούμε από εκεί και θα τα δώσουμε στους κτηνοτρόφους». Καθαρές κουβέντες. Όχι, δεν το λέει ο κ. Σαμαράς».

ΚΚΕ

Στο θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης αναφέρθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ κα Διαμάντω Μανωλάκου σημειώνοντας: «η ίδια η κυβερνητική πολιτική είναι ενάντια στους κτηνοτρόφους. Τους οδηγεί σε χειροτέρευση. Την προηγούμενη εβδομάδα το είπαν σ’ αυτή την αίθουσα και άλλοι συνάδελφοι, το είπατε και εσείς, κόπηκαν 60 εκατομμύρια της εξισωτικής αποζημίωσης. Αυτά τα λεφτά που πήγαιναν κυρίως; Πήγαιναν στην αγορά των ζωοτροφών σ’ αυτές τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές».

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook