Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προέβλεπε το ενδεχόμενο να υπάρξει τήξη του πυρήνα στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα ήδη μερικές ώρες αφότου το χτύπησε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι, σύμφωνα με πρακτικά των συνεδριάσεών της τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα, αν και –επίσημα– η κυβέρνηση δεν το παραδέχθηκε παρά ένα μήνα αργότερα.

Ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 προκάλεσε βλάβη στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Tokyo Electric Power Co. (Tepco) Φουκουσίμα Νταϊίτσι, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά από εκείνο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986.

«Οι λειτουργίες ψύξης που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι αυτές οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από μπαταρίες. Θα διαρκέσουν οκτώ ώρες», ανέφερε μια περίληψη της πρώτης έκτακτης κυβερνητικής συνάντησης για την κρίση, τέσσερις ώρες μετά το σεισμό, επικαλούμενη έναν από τους συμμετέχοντες σε αυτήν, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Εάν οι θερμοκρασίες στους πυρήνες των αντιδραστήρων συνεχίσουν να αυξάνονται για πάνω από 8 ώρες, υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί τήξη», φέρεται ότι λέει ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου που επιτέλεσε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου μετά την καταστροφή αντικαταστάθηκε αφού αναφέρθηκε στην πιθανότητα τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων την 12η Μαρτίου.

Η Tepco δεν παραδέχθηκε παρά μόνο τον Μάιο ότι είχε σημειωθεί τήξη των ράβδων καυσίμου, προκαλώντας έντονες επικρίσεις προς την εταιρία και προς την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα του δυστυχήματος.

Πλέον η Tepco παραδέχεται ότι σημειώθηκε τήξη των ράβδων καυσίμου στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, 240 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Τα πρακτικά δόθηκαν στην δημοσιότητα δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της καταστροφής από την οποία 19.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Εξάλλου τα πρακτικά καταδεικνύουν ότι στην διάρκεια των συνεδριάσεων της κυβέρνησης επικράτησε σύγχυση και υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα κορυφαία της στελέχη, καθώς η Ιαπωνία αντιμετώπιζε τη σοβαρότερη κρίση της μετά τον Β\’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ποιος είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης;» φέρεται ότι είχε ρωτήσει ο Γιοσιχίρο Καταγιάμα, υπουργός Εσωτερικών, σε μια συνάντηση την 15η Μαρτίου στο κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρηνικής καταστροφής. «Δέχομαι πάρα πολλά ακατανόητα αιτήματα και εκκλήσεις. Ουδείς κρατάει τα γκέμια», πρόσθεσε.

Την 14η Μαρτίου ο τότε πρωθυπουργός Ναότο Καν είχε μιλήσει περί συναίνεσης στις τάξεις των ειδικών ότι η επιβολή μια περιοχής 20 χλμ. από την οποία έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι επαρκούσε.

Την άποψή του αμφισβήτησε ο Κοϊτσίρο Γκέμπα, υπουργός Εθνικής Στρατηγικής, ο οποίος επισήμανε ότι υπήρχαν διαφωνίες.

Ο Γκέμπα, ο οποίος εκλέγεται στη Φουκουσίμα, είπε σε μια άλλη συνάντηση: «Πρόκειται για πόλεμο. Είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε. Ήδη χάνουμε σε ορισμένες μάχες. Αλλά το σημαντικό είναι το πώς θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις απώλειές μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook