«Ιστορική επιτυχία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Για «ένα μεγάλο βήμα προς τη διάσωση της χώρας» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ποιές είναι όμως οι προοπτικές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία μετά την πρωτοφανή σε διεθνή κλίμακα αναδιάρθρωση του χρέους;

Τα κέρδη από το «κούρεμα» του χρέους είναι τα εξής:

  • 6 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση προμηθευτών του Δημοσίου
  • 23 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και τους μετόχους θα διατεθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό διευκολύνει την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
  • 1 δισ. ευρω θα διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο έχει προγραμμματιστεί να συσταθεί εντός Μαρτίου
  • 3 δισ. ευρώ το χρόνο το ποσό που εξοικονομεί το Δημόσιο από τους τόκους.

Οι απώλειες θα είναι οι εξής:

  • 11 δισ. ευρώ οι απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων
  • 11 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα για την περίοδο 2013-2015 που θα προσδιοριστούν τον Ιούνιο.


Για τις τράπεζες

Το «κούρεμα» ανοίγει τη στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την πρώτη ουσιαστική ανάσα ρευστότητας τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζίτη, υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις ώστε οι τράπεζες να ρίξουν στην αγορά έως τα τέλη του έτους 5-10 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».


Για τα ιδιωτικά δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών έβαλε τέλος στις προσδοκίες νομοθετικής ρύθμισης για κούρεμα και των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών προς τις τράπεζες. «Η οριζόντια νομοθετική ρύθμιση θα δημιουργούσε πρόβλημα ευστάθειας στο τραπεζικό σύστημα» τόνισε.


Για τα φυσικά πρόσωπα

Σε αγωνία μέχρι τις 11 Απριλίου οπότε και θα ολοκληρωθεί και η ανταλλαγή ομολόγων υπό ξένο δίκαιο θα κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών 11.000 Έλληνες, φυσικά πρόσωπα, που κατέχουν ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ και θα υποστούν τη Δευτέρα κούρεμα των ομολόγων τους κατά 53,5%. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια αποζημίωσης των φυσικών προσώπων και το επικρατέστερο αφορά στον συμψηφισμό των ζημιών που θα υποστούν με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις τους.


Για τα Ταμεία

Μέριμνα για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI με τη σύσταση ειδικού φορέα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων θα υπάρξει, σύφμωνα με διαβεβαιώσεις του κ.Βενιζέλου. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη μεταβίβαση σε αυτά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.


Για τις καταθέσεις

Τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανοίγει η επιτυχής υλοποίηση του PSI. Την τελευτία διετία αποσύρθηκαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 70 δισ. ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook