Η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να σταματήσει την αιματοχυσία στη Συρία, αλλά είναι διστακτική απέναντι σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση, εξαιτίας του φόβου για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να μην κατονομαστεί συνέκρινε την κατάσταση στη Συρία με αυτή στη Λιβύη, όπου η ΝΑΤΟική επέμβαση βοήθησε τους αντικαθεστωτικούς οδηγώντας στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Η επιλογή στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη για την αναχαίτιση των δυνάμεων του Καντάφι και τη δημιουργία ζωνών προστασίας των αμάχων ήταν δυνατή, αλλά στη Συρία δεν ισχύουν οι ίδιες συνθήκες, υποστήριξε.

«Στη Συρία έχουμε ένα δυσκολότερο περιβάλλον γιατί οι καθεστωτικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σε πολλές περιπτώσεις παρεισφρήσει στον λαό», πρόσθεσε.

«Η καταστροφική βία προέρχεται από το πυροβολικό, τους βομβαρδισμούς, τους ελεύθερους σκοπευτές. Και για τους λόγους αυτούς δεν είναι απλή η απόφαση για στρατιωτική επέμβαση», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος και υπογράμμισε πως ο Λευκός Οίκος ανησυχεί μήπως μια τέτοια επέμβαση «κλιμακώσει την ανθρωπιστική κρίση, χωρίς να προσφέρει λύση στο πρόβλημα».

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δεχτεί πιέσεις από συντηρητικούς πολιτικούς, ανάμεσά τους και ο γερουσιαστής Μακέιν, να ηγηθεί μια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. «Πόσες ακόμα ζωές αμάχων πρέπει να χαθούν για να πεισθείτε ότι τα στρατιωτικά μέτρα τα οποία προτείνουμε είναι αναγκαία για να σταματήσουν οι σκοτωμοί;», δήλωσε ο Μακέιν.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα και ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, αποκάλυψαν ότι μετά από αίτημα του αμερικανού προέδρου μελετούν τις στρατιωτικές εναλλακτικές λύσεις στη Συρία. Και οι δύο, πάντως, έδωσαν έμφαση στις προκλήσεις και στην περιπλοκότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook