Τελευταία ενημέρωση 17:50

Μία υποψηφιότητα, εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα κληθούν να επικυρώσουν οι πολίτες στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ που θα στηθούν την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μαρτίου.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν ο μόνος που κατέθεσε κείμενο υποψηφιότητας με περισσότερες των απαιτούμενων υπογραφών.

Οι άλλες δύο υποψηφιότητες, εκείνες των κ.κ. Χρήστου Παπουτσή και Στέφανου Τζουμάκα, κρίθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος διά ανατάσεως της χειρός, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 94 μελών του οργάνου.

Υπερ της υποψηφιότητας του κ.Παπουτσή ψήφισαν 11 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου  και υπερ της υποψηφιότητας του κ.Τζουμάκα, μόλις τρία.

Η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε στις 2 μμ με τον κ. Βενιζέλο να έχει καταθέσει υποψηφιότητα υπογεγραμμένη από 189 άτομα, ενώ οι κ.κ. Παπουτσής και Τζουμάκας κείμενο υποψηφιότητας με μόνο τη δική τους υπογραφή.

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, οι κ. Παπουτσής και Τζουμάκας ζήτησαν τον λόγο και είπαν ότι ζητούν πολιτική νομιμοποίηση από το Εθνικό Συμβούλιο για να είναι υποψήφιοι.

 Ακολούθησαν τοποθετήσεις στελεχών και στο τέλος τέθηκε στην κρίση των μελών, με ψηφοφορία, το εάν πρέπει οι κ.κ. Παπουτσής και Τζουμάκας να είναι υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα, υπέρ του κ. Παπουτσή στη διαδικασία ψήφισαν με ανάταση της χειρός 12 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ υπέρ του κ. Τζουμάκα τρία μέλη του οργάνου. Συνεπώς, την επόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου, οπότε θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του λευκού.

Νωρίτερα, ο Χρήστος Παπουτσής, που κατέθεσε κείμενο υποψηφιότητας χωρίς υπογραφές πέραν της δικής του, επέμεινε ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει πολιτική απόφαση για το εάν θα υπάρξει μία ή περισσότερες υποψηφιότητες, ανεξάρτητα από υπογραφές.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που επέμειναν όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να τηρηθεί το καταστατικό, δηλαδή υποψήφιος να είναι όποιος συγκεντρώνει το ένα τέταρτο των υπογραφών. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν, μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η μόνη υποψηφιότητα που πληροί τις προϋποθέσεις, είναι αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου

«Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που επωμίζομαι» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ανακήρυξή του ως μοναδικού υποψήφιου για τη θέση του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

«Ευχαριστώ θερμά το Εθνικό Συμβούλιο, που μου έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να με ανακηρύξει υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.» είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η κρισιμότητα των περιστάσεων οδήγησε έναν πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να στηρίξουν τη υποψηφιότητά του.

Παράλληλα, κάλεσε όλα τα μέλη του κινήματος να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν την επόμενη Κυριακή, σημειώνοντας πως έχει αποδείξει την πίστη του στις πολυφωνικές διαδικασίες. «Σας περιμένουμε με ανοικτή αγκαλιά στις κάλπες» ανέφερε.

Στόχος μας, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές, είναι η πρωτιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Δήλωση Χρήστου Παπουτσή

«Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα δυστυχώς οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής, τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας» δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι «στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντί της μεγάλης επιλογής της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής προοπτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook