Η δολοφονία 16 Αφγανών αμάχων από Αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με την Καμπούλ για την μακροπρόθεσμη αμερικανική ανάμειξη στη χώρα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Αφγανός αξιωματούχος.

«Αυτό (το περιστατικό) μπορεί να καθυστερήσει την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας» είπε ο αξιωματούχος.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «θα εκδικηθούν για τον θάνατο του κάθε μάρτυρα που δολοφονήθηκε άγρια από τους εισβολείς».

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «η πλειονότητα των θυμάτων ήταν αθώα παιδιά, γυναίκες και γέροντες, που σφαγιάστηκαν από τους βάρβαρους Αμερικανούς οι οποίοι έκλεψαν την πολύτιμη ζωή τους χωρίς έλεος και έβαψαν με το αίμα τους τα χέρια τους».

Το δολοφονικό αμόκ του Αμερικανού στρατιώτη (ο οποίος σκότωσε 16 άτομα, ανάμεσά τους και εννέα παιδιά) έχει προκαλέσει φόβους για νέο κύμα οργής και πράξεις αντεκδίκησης μετά το περιστατικό με την καύση του Κορανίου.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό.

«Θέλω να εκφράσω το σοκ και τη λύπη μου για το τραγικό επεισόδιο στην επαρχία Κανταχάρ και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στο λαό και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν» επισημαίνει ο Ράσμουσεν.

«Εκφράζω επίσης της απόλυτη στήριξή μου στην δέσμευση του στρατηγού Τζον Αλεν (επικεφαλής της Isaf) να ερευνήσει τα γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες» προσθέτει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Παραμένουμε απολύτως αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε, μαζί με τους Αφγανούς εταίρους μας, την αποστολή μας για ένα ισχυρό και σταθερό Αφγανιστάν» πρόσθεσε.

Αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον αφγανικό λαό «που έχει υποφέρει τόσα δεινά και βιαιότητες».

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν, επίσης, για το ενδεχόμενο αντιποίνων μετά τη σφαγή στην Κανταχάρ.

«Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν ότι ως αποτέλεσμα μιας τραγικής επιθέσεως στην επαρχία της Κανταχάρ, στην οποία εμπλέκεται Αμερικανός στρατιώτης, υπάρχει κίνδυνος αντι-αμερικανικών αισθημάτων και διαμαρτυριών τις επόμενες μέρες, ειδικά στις ανατολικές και νότιες επαρχίες» ανέφερε η πρεσβεία σε έκτακτη ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Κατά του πολέμου οι Αμερικανοί

Η επίθεση ήρθε την ώρα που δημοσκόπηση δείχνει ότι το 60% των Αμερικανών θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν αξίζει τον κόπο. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό θα ήθελε την πρόωρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας Washington Post δείχνει ότι μόνο το 35% θεωρούν ότι η δεκαετής στρατιωτική παρουσία στη χώρα δικαιολογεί το οικονομικό κόστος και τις ανθρώπινες απώλειες.

Συνολικά, το 54% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ακόμη κι αν ο αφγανικός στρατός δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος για να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας.

* Στο Αφγανιστάν έφτασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται τα γερμανικά στρατεύματα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook