Μπλόκο στις επιστροφές ΦΠΑ βάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να εξοικονομήσει έως και 2 δισ. ευρώ το χρόνο που καταλήγουν στα κυκλώματα που λυμαίνονται τα κρατικά ταμεία και τα οποία χρησιμοποιούν κάθε μέσο (εικονικές εταιρείες, πλαστά παραστατικά, «γνωριμίες» κλπ) για να εισπράττουν παράνομα επιστροφές φόρου, αφήνοντας «στην απ’έξω» χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που τις δικαιούνται.

Με έγγραφό του που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος για τις καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ λόγω των εξονυχιστικών ελέγχων που γίνονται για παραβάσεις, αλλά προανήγγειλε και ριζική αναμόρφωση της όλης διαδικασίας, με στόχο την διαφάνεια αλλά και την επιτάχυνση της επιστροφής των φόρων.

Τα μέτρα που εξετάζει να λάβει η κυβέρνηση είναι:

– οι επιστροφές ΦΠΑ να δίδονται με «αντικειμενικά κριτήρια» όπως ο χρόνος αρχικής υποβολής της αίτησης (για να μην «προωθούνται» μονίμως τα αιτήματα ημετέρων), το ύψος της επιστροφής φόρου που δικαιούται ο ιδιώτης, αλλά και το φορολογικό του παρελθόν (παραβάσεις, κλάδος επιχείρησης κλπ).

– Διαχωρισμός των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω τραπεζών, ώστε να διαχωρίζεται ο ΦΠΑ από την συμφωνηθείσα τιμή και να καταλήγει απευθείας σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, άλλο από εκείνον του ιδιώτη όπου πιστώνεται το καθαρό ποσό που αποτελεί και εισόδημά του. Έτσι δεν θα μπαίνει καν σε πειρασμό να «κάνει τράμπα» τα λεφτά αυτά που δεν είναι δικά του, αλλά του κράτους.

Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή, μπορεί η αγορά να προσβλέπει πως σύντομα -με το νέο δάνειο – το ελληνικό δημόσιο θα ρίξει στην αγορά 6 δισ. ευρώ που χρωστά στις επιχειρήσεις (προμηθευτές, εργολήπτες κλπ), η εντολή όμως που ήδη δίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι να περάσουν από κόσκινο όλες τις επιστροφές ΦΠΑ σε ιδιώτες, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις των ελεγκτικών συνεργείων για όργιο δισεκατομμυρίων με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Από κόσκινο θα περνάνε όμως στο εξής και οι εφοριακοί ή τελωνειακοί υπάλληλοι που θα δίνουν «ελαφρά τη καρδία» το .. πράσινο φως για επιστροφές ΦΠΑ και άλλων φόρων, σε ιδιώτες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως τέσσερις κλάδοι επιχειρήσεων, όπου οι έρευνες ανάλυσης κινδύνου του υπουργείου εντόπισαν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας:

– Εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες παραδοσιακά επωφελούνται περισσότερο από τις επιστροφές ΦΠΑ.
– Ξενοδοχειακές, βιομηχανικές κλπ επιχειρήσεις που ζητούν μεγάλες επιστροφές επικαλούμενες παραγωγικές επενδύσεις που πραγματοποιούν στη χώρα μας.
– Επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ναυτιλιακές ή οφ-σορ εταιρίες, οι οποίες απαλλάσσονται από ΦΠΑ.
– Εταιρίες εμπορίας και διακίνησης πετρελαιοειδών για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα.

«Καταχραστές» του ΦΠΑ

Κάθε χρόνο το δημόσιο εισπράττει 50-55 δισ. ευρώ από φόρους, αλλά επιστρέφει τα 5 σε ιδιώτες, σχεδόν 1,5-2 δισ. παραπάνω από όσα υπολόγιζε στις αρχές κάθε χρόνου. Τα αιτήματα επιστροφής φόρων, που το 2011 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και άγγιξαν τα 5,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού. Για το 2012 έχει τεθεί σαν στόχος να μην ξεπεράσουν επ’ ουδενί τα 3,8 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙ, ενώ επιδιώκεται να πέσουν και στα 3,5 δισ. ή χαμηλότερα -όπως προέβλεπε αρχικά το Μεσοπρόθεσμο- με στόχο να εξοικονομηθούν έως και 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση στις επιστροφές φόρων εξηγείται εν μέρει μόνο από την κρίση και τις ζημιές των επιχειρήσεων, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Οι έρευνες -υπό την επίβλεψη και των οικονομικών εισαγγελέων- έχουν φέρει στο φως απανωτά κρούσματα παράνομων επιστροφών φόρων σε ιδιώτες, που αρμέγουν δισεκατομμύρια από το κράτος.

Για παράδειγμα:

– στο σκαμνί κάθισαν τις προηγούμενες μέρες, για αδιαφανείς υποθέσεις επιστροφών φόρων, εφοριακοί αλλά και …αστυνομικοί. Η υπηρεσία Προστασίας Οικονομίας της ΕΛΑΣ συνέλαβε και αστυνομικό που φέρεται να είχε συστήσει ο ίδιος εταιρία-μαϊμού για να συναλλάσσεται με οφ-σορ εταιρία εισαγωγής ιατρικών ειδών και να λαμβάνει επιστροφές ΦΠΑ από το δημόσιο με πλαστά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές.

– ο κατάλογος των \”κρατικοδίαιτων\” περιλαμβάνει και ολόκληρα χωριά της Ελλάδας. Κυκλώματα επιστροφής ΦΠΑ «ξεφυτρώνουν» και σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, με πρωταγωνιστές … απλούς χωρικούς. Μεγάλες απάτες, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με πλαστά-εικονικά τιμολόγια και παράνομες επιστροφές ΦΠΑ εντοπίστηκαν στην Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία. Αφύσικα μεγάλα ποσά επιστροφής έχουν εντοπιστεί σε Αμαλιάδα, Κρέστενα, Πύργο και σε πολλές περιοχές της Αχαΐας, καθώς αγρότες σε απομακρυσμένα χωριά εμφάνιζαν να έχουν πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ -και από τουλάχιστον 1-2 εκατομμύρια \”ζεστό χρήμα\” από επιστροφές ΦΠΑ ο καθένας!

– Πολυεθνικές εταιρίες ερευνώνται για «τριγωνικές συναλλαγές» και ύποπτες επιστροφές φόρων και ΦΠΑ από το δημόσιο.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στην φορολογική νομοθεσία, ξέπλυμα χρήματος, απόπειρα απάτης, «περί Καταχραστών του Δημοσίου» και άλλα αδικήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook