Τέλος στο σήριαλ με την \”αποζημίωση\” χιλιάδων ιδιωτών που αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την πρωτογενή αγορά και υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν \”κούρεμα\” της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου τους κατά 53,5% μεσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

 Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών πως δεν θα υπάρξει κάποιου είδους αποζημίωση, είτε άμεση, είτε έμμεση, προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επιχειρηματολόγωντας ότι στην περίπτωση αυτή θα δημιουργούνταν \”προηγούμενο\” και για άλλες χώρες.

 Η δήλωση αυτή του κ. Γιούνκερ αναμένεται να προκαλέσει απογοήτευση στους αποταμιευτές που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και θεωρούσαν ότι θα εξαιρεθούν της διαδικασίας του κουρέματος. Τις τελευταίες μέρες, υπήρχαν διαρροές από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν του PSI -άρα να εξασφαλίσουν το αρχικό τους κεφάλαιο χωρίς απομείωση της αξίας των ομολόγων που αγόρασαν- όσοι ιδιώτες έχουν κρατικούς τίτλους μέχρι του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν ξεκαθαρίσει όι η ευνοϊκή ρύθμιση δεν θα αφορά όσους ιδιώτες αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας από τη δευτερογενή αγορά.   

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο έμμεσης \”αποζημίωσης\” των κατόχων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που θα κουρευτούν μέσω συμψηφισμού του ποσού που έχασαν με τα χρέη ή τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

 Ο πρόεδρος του Eurogroup,με την τοποθέτησή του δίνει τέλος σε όλα τα σενάρια αποζημίωσης των ιδιωτών ομολογιούχων. Κούρεμα για όλους όσοι έχουν στα χέρια τους κρατικούς τίτλους του ελληνικού δημοσίου χωρίς εξαιρέσεις είναι το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Γιούνκερ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου 11.000 ιδιώτες φυσικά πρόσωπα που υπέστησαν κούρεμα των κεφαλαίων που είχαν τοποθετήσει σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου κατά 53,5%. Υπολογίζεται ότι οι ομολογιούχοι στο εσωτερικό κατέχουν ομόλογα αξίας 2,3 δισ.ευρώ, εκ των οποών 1,3 δισ. αγοράστηκαν σε δημόσιες εγγραφές του δημοσίου και ακόμη ένα δισ.ευρώ αποκτήθηκε μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Επιπλέον δύο δισ.ευρώ είναι η αξία των ομολόγων που κατέχουν φυσικά πρόσωπα από το εξωτερικό.

 Με βάση το PSI, ένας ιδιώτης που αγόρασε ομόλογα αξίας 10.000 ευρώ χάνει αμέσως 5350 ευρώ και για τα υπόλοιπα 4650 ευρώ θα λάβει 23 νέα ομόλογα με επιτόκια από 0,6% έως και 3,65% και διάρκεια από έξι μήνες μέχρι και 30 χρόνια.

 Με απλά λόγια, μπορεί η ολοκλήρωση του PSI να απέτρεψε μια ελληνική χρεοκοπία, άφησε όμως πίσω του εκατοντάδες ή και χιλιάδες \”θύματα\” όσους επένδυσαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, είτε επειδή εμπιστεύτηκαν την χώρα τους είτε επειδή με αυτό τον τρόπο αποζημιώθηκαν για υπηρεσίες που παρείχαν ή για προϊόντα που πούλησαν σε εταιρείες και οργανισμούς του δημοσίου.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook