Οι διεθνείς δυνάμεις στο Αφγανιστάν πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τους θανάτους αμάχων, ενώ θα πρέπει να λογοδοτούν και για τις πράξεις τους, ανακοίνωσε την Τρίτη η Διεθνής Αμνηστία.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε από το Λονδίνο σχετικά με τη δολοφονία την Κυριακή 16 αφγανών αμάχων από έναν Αμερικανό στρατιώτη στο νότιο Αφγανιστάν, η οργάνωση ζήτησε επίσης να δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

\”Οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν άμεσα και να διεξάγουν μία ανεξάρτητη, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα για την επίθεση\”, δήλωσε ο Σαμ Ζάριφι διεθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία-Ειρηνικό.

\”Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει επαρκή αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων\”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, οι διεθνείς δυνάμεις στο Αφγανιστάν πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα αποδίδονται ευθύνες για τα θύματα μεταξύ αμάχων.

\”Η παρούσα έλλειψη απόδοσης ευθυνών πυροδοτεί και καλλιεργεί την αντίληψη ότι οι διεθνείς δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τη ζωή των Αφγανών και είναι υπεράνω του νόμου, δεν λογοδοτούν για τις πράξεις τους, κυρίως όταν πρόκειται για τις δολοφονίες αμάχων, μία αντίληψη που ενισχύεται επιτυχώς από την προπαγάνδα των Ταλιμπάν και άλλων αντικυβερνητικών δυνάμεων\”, σημειώνει η έκθεση.

Επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία από την Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA), η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από το 2001. Οι διεθνείς και οι αφγανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες τουλάχιστον για το 14% των θανάτων αμάχων, οι οποίοι προκλήθηκαν κυρίως από αεροπορικές επιδρομές και νυχτερινές επιδρομές στα σπίτια.

\”Οι Ταλιμπάν και άλλες ομάδες ανταρτών ευθύνονται για τη μεγάλη πλειοψηφία των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη έλλειψη απόδοσης ευθυνών και αποζημιώσεων για τους θανάτους για τους οποίους ευθύνονται το ΝΑΤΟ και οι αφγανικές δυνάμεις\”, υπογράμμισε ο Ζάριφι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook