Περισσότερα από 4.300 προιόντα σε περίπου 220 δικαιούχους που αντιστοιχούν σε 500 άτομα, εκτιμάται πως θα διατίθενται κάθε μήνα από το Κο9ινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων, το οποίο ξεκινά την λειτουργία του.

Η τελετή του αγιασμού θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 15/3 στις 6 το απόγευμα στον χώρο ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ι.Μ.Γουβερνέτου στην οδό Περίδου 27.

Ο χώρος ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα, ενώ στόχος του Δήμου είναι η συνεχής λειτουργία του Παντοπωλείου,καθώς όπως είπε στο Flashnews.gr η αρμόδια αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη

«Ξεκινήσαμε αυτή την δράση κάποιους μήνες πριν, σε έναν χώρο που παραχωρήθηκε από την Ι.Μ. Γουβερνέτου, ο οποίος ανακατασκευάστηκε από την θυγατρική της Τράπεζας Χανίων, Κρητικά Ακίνητα ΑΕ και ο χρόνος ήταν απαραίτητος για να γίνει αυτό.

Σε αυτό το διάστημα εργαστήκαμε σκληρά για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καθώς σε περίοδο κρίσης αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν θέλαμε να ξεκινήσουμε μια νέα δομή για ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, χωρίς αυτή η δομή να έχει συνέχεια.

Έτσι τώρα το ξεκινάμε με την βοήθεια πολλών επιχειρήσεων ,πολιτών, της σχολικής κοινότητας και πολλών που μας προσφέρουν τρόφιμα

Βασικός σκοπός του Δήμου, είναι το Παντοπωλείο να μην αποτελέσει έναν χώρο «διανομής τροφίμων», αλλά ένα – πραγματικά – Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο οποίο οι δικαιούχοι να μπορούν να «ψωνίζουν» με αξιοπρέπεια εκείνα που τους είναι αναγκαία για την οικογένεια και το σπίτι τους.

Οι δικαιούχοι

\"\"

Η κα Χατζηδάκη ανέφερε στο Flashnews.gr ότι «μέχρι και την περασμένη Παρασκευή η Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων είχε παραλάβει περίπου 230 αιτήσεις με τα αναγκαία δικαιολογητικά όπως πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το Ε 1 , από κάρτες ατόμων με αναπηρία, από μονογονεικές οικογένειες, κ.α..

Όλα τα κριτήρια αξιολογήθηκαν με σύστημα μορίων και έχει ικανοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των αιτήσεων, εκτός από περίπου 10 πολιτών οι οποίοι δεν κατέθεσαν τα αναγκαία δικαιολογητικά ή δεν συγκέντρωσαν τα μόρια.

Η αξιολόγηση έγινε από την Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων με τα κριτήρια που υπάρχουν και για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και από επιτροπή στην οποία συμμετείχε εκπρόσωπος και από την εφορία Χανίων.

Στην συνέχεια οι αιτήσεις εξετάστηκαν και στην διοικούσα επιτροπή , και όλα αυτά θα περάσουν και από την οικονομική επιτροπή και από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Μετά από μερικούς μήνες, περίπου έξι, θα γίνει επαναξιολόγηση των αιτήσεων καθώς – για παράδειγμα – κάποιοι πολίτες που σήμερα είναι άνεργοι ίσως να έχουν βρεί δουλειά και θα πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα σε κάποιους άλλους να υποβάλλουν αίτηση.»

Η διαδικασία «αγορών» από το Κοινωνικό Παντοπωλείο

\"\"

Σε κάθε δικαιούχο θα δοθούν κουπόνια που θα αντιστοιχούν σε προιόντα τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν από τα ράφια του Παντοπωλείου σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

«Επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε οι δικαιούχοι κάθε φορά να επιλέγουν τρόφιμα τα οποία έχουν ανάγκη» επεσήμανε η κα Χατζηδάκη διευκρινίζοντας ότι «τα κουπόνια αντιστοιχούν σε διατροφικές μονάδες και διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος που ζει μόνος του θα έχει το δικαίωμα να ψωνίσει από το Παντοπωλείο έναν συγκεκριμένο αριθμό προιόντων που θα είναι, φυσικά, μικρότερος από εκείνον που θα μπορεί ένας που έχει οικογένεια.
Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να προμηθεύεται αυτά που θέλει μια ή δύο φορές τον μήνα. Το Παντοπωλείο θα είναι ανοιχτό δύο ημέρες την εβδομάδα και οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται από την Κοινωνική υπηρεσία για τις ημέρες στις οποίες θα μπορούν να ψωνίσουν.
Για παράδειγμα θα πούμε ότι την πρώτη Τρίτη θα έχουν την δυνατότητα να ψωνίσουν όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α έως , ας πούμε το Ε. Την επόμενη Πέμπτη άλλοι και ούτω καθεξής

Η κα Χατζηδάκη διευκρίνισε πως στόχος είναι στις δύο πρώτες εβδομάδες κάθε μήνα οι δικαιούχοι να έχουν ψωνίσει τις αναγκαίες προμήθειες και τις επόμενες δύο εβδομάδες να καλύπτουν συμπληρωματικές ελλείψεις.

Τα είδη του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις κάθε μήνα θα διατίθενται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο περίπου 4.300 προιόντα, από κατεψυγμένα τρόφιμα, όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρες, χαρτικά.

\”Επιπλέον στο πατάρι του Παντοπωλείου διαμορφώνουμε χώρο για να προμηθεύονται οι οικογένειες σε συνεργασία της Κοινωνικής υπηρεσίας, ρούχα, σχολικά είδη και παιχνίδια» είπε η κα Χατζηδάκη.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η συνέχεια με τις προσφορές επιχειρήσεων και πολιτών.

\"\"

«Ένα δίκτυο εθελοντών σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών. Έχουμε την μεγάλη βοήθεια του ΙΝΚΑ Χανίων αλλά και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Θα είναι συνεχής η προσπάθεια για να είναι γεμάτα τα ράφια του Παντοπωλείου ώστε να τροφοδοτούμε τους δικαιούχους» τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Χανίων.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook