Έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000€ πρόκειται να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στο Θραψανό μέσα από τις δύο συμβάσεις που υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Εκθετήριο Σύγχρονης Αγγειοπλαστικής Τέχνης Θραψανού», προϋπολογισμού 1.400.000€, με την ολοκλήρωση του οποίου θα δημιουργηθεί ο πρώτος σε πανελλαδικό επίπεδο εκθετήριος χώρος για την κεραμική που θα αποτελεί παράλληλα πρότυπο σε επίπεδο Μεσογείου.

Το Θραψανό, στο οποίο χοροθετείται το κτιριακό συγκρότημα, αποτελεί τον αρχαιότερο τόπο κατασκευής των γνήσιων μινωικών πιθαριών και διαθέτει πλούσια ιστορική παράδοση στην Αγγειοπλαστική Τέχνη. Σκοπός του εκθετηρίου είναι η στέγαση των αγγειοπλαστών, η έκθεση ανάλογων εκθεμάτων, αλλά και η εκπαίδευση και ενημέρωση του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη”.

Επιπλέον, με το έργο «Αποπεράτωση Δημοτικού Κτίσματος στη θέση Εσταυρωμένος Θραψανού», προϋπολογισμού 150.000€ ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας πρόκειται να αποπερατώσει διώροφο κτίσμα, συνολικής δομημένης επιφανείας 182 τ.μ. για τη στέγαση των κοινωνικών του δομών. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια έσοδα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καλογεράκης ανέφερε: «Υπογράψαμε σήμερα δύο συμβάσεις με τις οποίες θα ολοκληρωθούν έργα τα οποία είχε ξεκινήσει η πρώην Δημοτική Αρχή Θραψανού με Δήμαρχο τον κ. Μανώλη Λαδωμένο. Με την πρώτη σύμβαση, ύψους 1.400.000€ ολοκληρώνεται το κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου Αγγειοπλαστικής Τέχνης στο Θραψανό. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο θα ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της κεραμικής αφού στο Θραψανό η αγγειοπλαστική τέχνη αποτελεί παράδοση πολλών αιώνων από τη Μινωική κιόλας εποχή.

Στην περιοχή, λειτουργούν δεκάδες παραδοσιακά κεραμικά εργαστήρια τα οποία μάλιστα σημειώνουν και εξαγωγική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας. Μέσω του Εκθετηρίου αφενός θα διασωθεί και θα αξιοποιηθεί από τις νεότερες γενιές η παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής και αφετέρου θα προωθηθεί ο λαϊκός πολιτισμός του Θραψανού ως τουριστικός πόρος.

Επιπλέον, με τη δεύτερη σύμβαση που αφορά στην αποπεράτωση δημοτικού κτιρίου στο Θραψανό, θα ολοκληρωθεί ένας χώρος στον οποίο πρόκειται να ενταχθούν κοινωνικές δομές στα πλαίσια της διεύρυνσης των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Η παροχή δομών κοινωνικής στήριξης προς τους δημότες είναι αναγκαία, ιδιαίτερα στη σημερινές δύσκολες στιγμές που περνούν οι πολίτες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook