Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίκαιρης συζήτησης που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, υπό τον τίτλο «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία! Αλλά ποια;»

Στο πάνελ συμμετείχαν ο κ. M. Warneke, Τομεάρχης στο Σύνδεσμο Φορολογουμένων της Γερμανίας, ο κ. E. Prost, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας LIQUI MOLY DEUTSCHLAND, ο κ. Α. Συριανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης και ο κ. J. Bastian, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης (TASK FORCE) στην Ελλάδα. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος στην Καθημερινή και στο ΣΚΑΪ, κ. Τάσος Τέλλογλου.

Στην ανάγκη να επικεντρωθούμε όλοι στο μέλλον στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας συγκεκριμένης ρεαλιστικής στρατηγικής ανάπτυξης αναφέρθηκε ο κ. Μ. Μαΐλλης, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ανοίγοντας τη συζήτηση. «Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει αυτό το στοίχημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι αναγκαία η μεταβολή του αρνητικού κλίματος που καλλιεργήθηκε από ξένα και ελληνικά Μ.Μ.Ε. επιδεινώνοντας τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

«Είναι σημαντικό να μπορούν να πουν οι Έλληνες κάποια στιγμή στο μέλλον, ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οι Γερμανοί αποδείχθηκαν οι καλύτεροι φίλοι μας», είπε στη συνέχεια ο κ. G. Féaux de la Croix, Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη τόνωσης αλλά και τη σημασία της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Ο κ. M. Warneke, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φορολογουμένων της Γερμανίας, αν και συμφώνησε στην ανάγκη υποστήριξης της Ελλάδας, δεν παρέλειψε να τονίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση, προκειμένου τα χρήματα των φορολογουμένων να τίθενται στη διάθεση των πραγματικών αναγκών της οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης.

Ο κ. E. Prost, ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, αλλά συνεργάζεται και με την ελληνική εταιρία Ε. ΣΚΑΖΙΚΗΣ – Λ. ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΕ, επικεντρώθηκε στην ανάγκη τόνωσης της πραγματικής οικονομίας προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. «Ο κίνδυνος ‘Βραζιλιανοποίησης’ παραμονεύει», επισήμανε, «γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντί να δρα προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και δη της επιχειρηματικότητας έχει καταστεί μέσο γρήγορου πλουτισμού μέσω συστημάτων υψηλού κινδύνου. Αυτή είναι και η θέση, που τον έχει καταστήσει ευρέως γνωστό στη Γερμανία μέσω των Μ.Μ.Ε.

Ο κ. J. Bastian, ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα εστίασε στην ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και ανέφερε τις προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση η Ομάδα Δράσης. Βεβαίως, αναγκαία είναι και η ταχεία και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται στη χώρα μέσω ευρωπαϊκών ταμείων, η οποία παραμένει σε εξαιρετικά απογοητευτικά επίπεδα.

Ο κ. Α. Συριανός, ελληνογερμανός επιχειρηματίας, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα, παραμένει αισιόδοξος σχετικά με την αξιοποίηση της κρίσης προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων πιο απλών και αποτελεσματικών διοικητικών δομών, αλλά και σχετικά με τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για έλληνες επιχειρηματίες, όπως παραδείγματος χάριν με την καλλιέργεια κριθαριού για την παραγωγή μπύρας.

Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη ανάληψης δράσης για την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων και η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook