Σοκ, αναστάτωση και πολλά ερωτηματικά προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Goldman Sachs, Greg Smith για τις πρακτικές που ακολουθεί η επενδυτική τράπεζα της Wall Street έναντι των πελατών της.

Ο Greg Smith που ήταν διευθυντής για τα αμερικανικά χρηματιστηριακά παράγωγα της Goldman στην Ευρώπη υπέβαλλε την παραίτηση του μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας αφού έδωσε στη δημοσιότητα μία ανοιχτή επιστολή – «χαστούκι» στην τράπεζα. (Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή στα αγγλικά).

Στην δισέλιδη επιστολή που δημοσιεύουν οι New York Times με τίτλο: «Γιατί φεύγω από την Goldman Sachs» ο Greg Smith κατηγορεί την τράπεζα ότι πλέον ενδιαφέρεται μόνο για να αυξήσει το κέρδος της και πολλές φορές υποχρεώνει τους πελάτες της να κάνουν επιλογές με μοναδικό γνώμονα τα χρήματα που θα αποφέρουν στην Goldman.

«Σήμερα είναι η τελευταία μέρα μου στην Goldman Sachs. Μετά από σχεδόν 12 χρόνια στην εταιρεία- πρώτα ως μαθητευόμενος το καλοκαίρι ενώ ήμουν στο Standford, μετά στην Νέα Υόρκη για 10 χρόνια και τώρα στο Λονδίνο- πιστεύω ότι έχω εργαστεί αρκετά εδώ για να καταλαβαίνω την τροχιά της κουλτούρας της, των ανθρώπων της και της ταυτότητας της. Και μπορώ ειλικρινά να πω ότι το περιβάλλον τώρα είναι πιο τοξικό και καταστροφικό από ποτέ» γράφει το πρώην στέλεχος της εταιρείας και αποκαλύπτει την φρασεολογία και τις πρακτικές της τράπεζας.

«Ποιοι είναι οι τρεις τρόποι για να ηγηθείς; Α) Να εκτελέσεις με τα «τσεκούρια», που είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Goldman για να πείσεις τους πελάτες σου να επενδύσουν σε μετοχές και άλλα προϊόντα που προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε γιατί δεν φαίνονται να έχουν πολύ πιθανά κέρδη. Β) «Να κυνηγήσεις Ελέφαντες». Στα αγγλικά: να κάνεις τους πελάτες σου – εκ των οποίων ορισμένοι είναι έξυπνοι και κάποιοι που δεν είναι – να ανταλλάξουν οτιδήποτε φέρνει μεγαλύτερο κέρδος στην Goldman. Πείτε με παλιομοδίτη αλλά δεν μου αρέσει να πουλάω στους πελάτες μου ένα προϊόν που είναι κακό γι’ αυτούς. Γ)Να βρεθείς να κάθεσαι σε μία θέση όπου η δουλειά σου είναι να εμπορεύεσαι κάθε ρευστό, αδιαφανές προϊόν με ακρωνύμιο τριών γραμμάτων».

Στη συνέχεια ο Smith αναφέρει ότι τα στελέχη μεταξύ τους αποκαλούν «μαριονέτες» σε εσωτερικά email τους πελάτες τους. «Ήξερα ότι ήρθε η ώρα να φύγω όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα πλέον να κοιτάζω τους φοιτητές στα μάτια και να τους λέω τι ωραίο μέρος ήταν αυτό για να εργάζονται» σημειώνει το στέλεχος για τους λόγους που οδηγήθηκε στην παραίτηση.

«Η εταιρεία άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόταν για την ηγεσία. Η ηγεσία είχε να κάνει με ιδέες, το να δίνεις το παράδειγμα και να κάνεις το σωστό. Σήμερα εάν βγάζεις αρκετά χρήματα για την εταιρεία (και δεν είσαι δολοφόνος με «τσεκούρι») θα προαχθείς σε μία θέση με επιρροή» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Smith.

Η Goldman Sachs διέψευσε τα όσα ισχυρίστηκε το πρώην στέλεχος της με μία λιτή ανακοίνωση. «Διαφωνούμε, δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο διευθύνουμε την επιχείρηση. Κατά την γνώμη μας, επιτυγχάνουμε επειδή το ίδιο συμβαίνει με την πελατεία μας. Αυτή είναι η θεμελιώδης αλήθεια που διέπει την επιχειρηματική δράση μας» ανέφερε η τράπεζα.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook