Με ομόφωνο ψήφισμά του μετά από μακρές συνομιλίες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε την Κυριακή κυρώσεις κατά της Λιβύης και κατά του ηγέτη της Μουαμάρ Καντάφι με αφορμή τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου επέβαλαν εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ζήτησαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μ.Καντάφι, μελών της οικογένειας του (των τεσσάρων γιων και της κόρης του) όπως και στενών συνεργατών του καθεστώτος.

Επιπλέον, παραπέμπουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η απόφαση επικαλείται το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων. Το ίδιο κεφάλαιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών αλλά και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Σομαλία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια στρατιωτικής επέμβασης ενώ δεν έγινε συζήτηση για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταγγέλλει «την συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταπίεσης των ειρηνικών διαδηλωτών» ενώ απορρίπτει «χωρίς δισταγμό την παρακίνηση σε εχθρότητα και βία κατά του άμαχου πληθυσμού από τα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης της Λιβύης».

Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν θα γίνουν ανεκτές, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν. «Ελπίζω ότι το μήνυμα θα ακουστεί από το καθεστώς στη Λιβύη», πρόσθεσε.

Η υιοθέτηση κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέχει «ηθική υποστήριξη» σε εκείνους που αντιστέκονται στον Μ.Καντάφι, υπογράμμισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραχίμ Νταμπάσι. Πρόσθεσε δε ότι οι κυρώσεις θα βοηθήσουν να μπει ένα τέλος «στο φασιστικό καθεστώς που υπάρχει ακόμη στην Τρίπολη».

Συνέντευξη Μ.Καντάφι

Ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε σήμερα ότι θα παραμείνει στη Λιβύη και επέρριψε στους ξένους και την Αλ Κάιντα την ευθύνη για την αναταραχή που απειλεί τη 41χρονη διακυβέρνησή του, σύμφωνα με το κείμενο μίας συνέντευξης που έδωσε στη σερβική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη, η οποία σύμφωνα με το σταθμό Pink στο Βελιγράδι δόθηκε στο γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη, ο λίβυος ηγέτης επέκρινε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του και την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου — το Συμβούλιο, είπε ο Καντάφι, δεν μπορεί να δει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook