Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 προσήλθε για κατάθεση ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2009 έδειχναν πως οι αριθμοί ήταν μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου και οι δείκτες του α' εξαμήνου αποτελούσαν καμπανάκι ότι θα δυσκολέψει ο δανεισμός.

Είπε ακόμα ότι τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν τα κατάλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος επανειλημμένα επισήμανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος, αλλά οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δεν είναι βέβαιο ότι πείστηκαν.

Επίσης τόνισε ότι η αποστολή δύο διαφορετικών πινάκων δεδομένων στην Eurostat εντός ολίγων ημερών, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ αρχικά και του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εντολής του ECOFIN, να ζητήσει από την Eurostat αναλυτική εξέταση των αδυναμιών των ελληνικών στατιστικών καταγραφών και εστίαση στις συναλλαγές του κράτους με τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Προβόπουλος επέμεινε πως ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, ενώ είχε ενημερώσει προσωπικά και τους αρχηγούς των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

Περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε και ήταν επιβεβλημένο.

Μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα -τόνισε ο κ. Προβόπουλος- θα μπορούσαν να ανακόψουν τη δυναμική του ελλείμματος, έχοντας τεράστια επίπτωση στις αγορές, που θα εφησύχαζαν βλέποντας την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», εκτίμησε πως οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές, δεν περιμένουν μια υπουργική δήλωση, «έστω και ατυχή» για να κρίνουν εάν η χώρα είναι σε αρνητική κατάσταση.