Προτεραιότητα η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ αναφερόμενος στην δεύτερη τριμηνιαία έκθεση που παρουσίασε.

Ο Ράιχενμπαχ τόνισε πως τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει μέτρα για να προωθήσει την ανάπτυξη και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του PSI.

\”Μετά το PSI είναι δυνατόν να υπάρξει μια νέα αρχή πάνω σε μια νέα βάση\”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αθήνα, παρουσία του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνη και της Ελληνίδας επικεφαλής της Task Force κυρίας Ζωρζέττας Λάλη.

Ο Ράιχενμπαχ τόνισε πως η γραφειοκρατία εμποδίζει την επιχειρηματικότητα ενώ άφησε αιχμές για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές εύκολα νομοθετούν αλλά δύσκολα υλοποιούν και εφαρμόζουν τους νόμους.

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν στη διάθεση της Ελλάδας περισσότερα από 20 δισ. κοινοτικών πόρων και παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην απορρόφησή τους.

Διαβάστε αναλυτικά την δεύτερη τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, μιλώντας σχετικά για τα διαρθρωτικά ταμεία και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, εξήγησε ότι μαζί με την εθνική χρηματοδότηση το συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ είναι 22,5 δις. ευρώ. Από αυτά 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί και συνολικά υπάρχουν δεσμεύσεις για 14,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο νόμο που προβλέπει την αξιολόγηση, πριν από το τέλος του 2012, όλων των δομών του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων 15 υπουργείων, με προοπτική, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, \”τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, την ενίσχυση της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και τη διασαφήνιση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων\”.

Στους βασικούς στόχους της διοικητικής μεταρρύθμισης, η έκθεση θεωρεί επίσης ότι πρέπει να περιλαμβάνονται: *Η ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό διυπουργικό συντονισμό και

*Η δημιουργία των απαραίτητων δομών σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, του εσωτερικού ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου και της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων.

Βελτίωση στην είσπραξη οφειλών

Παρατήρησε δε ότι υπήρξε ικανοποιητική επίδοση και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο λέγοντας ωστόσο πως πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Όπως είπε, από τα 400 εκατομμύρια που είχαν τεθεί ως στόχος το 2011, εισπράχθηκαν 946 εκατομμύρια ευρώ, δηλ. ο στόχος υπερκαλύφθηκε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λέγοντας πως υπάρχουν διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Jeremie, ενώ θα υπάρξουν άλλα 300 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες και 300 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ.

Τόνισε δε ότι υπάρχει η διάθεση να χρησιμοποιηθούν επιπλέον 500 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ και ότι το θέμα αυτό το συζήτησε η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Διαβάστε αναλυτικά την δεύτερη τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, το αργότερο τον μήνα Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο μέσω της ΕΤΕπ για να δοθεί ρευστότητα για τα έργα στον τομέα της ενέργειας και \”πιθανόν\” όπως είπε για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Τα προβλήματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν θέμα για το οποίο λαμβάνονται μέτρα, όπως είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χ. Ράιχενμπαχ στους εκπροσώπους της αγοράς, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα.

Στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ενημέρωσε τον κ. Ράϊχενμπαχ για την εκστρατεία \”Ξανασκέψου την Ελλάδα- Εμπιστεύσου το Ελληνικό Εμπόριο\” με στόχο να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική εμπορική επιχείρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδόθηκε στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης το Κοινωνικό Πρωτόκολλο για την Ανάπτυξη το οποίο ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ και στο οποίο εμπεριέχονται αναλυτικά σε 38 σημεία οι αναπτυξιακές προτάσεις των Ελλήνων εμπόρων από όλη την Ελλάδα.

Οι προτάσεις του Ελληνικού Εμπορίου αναλύθηκαν στις παρακάτω κύριες ενότητες:

*Έξυπνοι κανονισμοί και απλοποίηση των κανόνων της αγοράς.

*Καλύτερη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά εργαλεία και προγράμματα.

*Ευκολότερη χρηματοδότηση και ρύθμιση των δανείων των ΜμΕ από τις Τράπεζες.

*Αναπλήρωση της ανταγωνιστικότητας και ανάκτηση της εμπορικής πίστης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Τέλος, ο κ. Ράιχενμπαχ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο και έξι μέλη του Συμβουλίου, όπου βρέθηκε στο επίκεντρο ο εκσυγχρονισμός της Διακοσύνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook